Játrová paštika z tlakového hrnce

Recepty, Pokrmy z vnitřností

Suroviny

1 kg tučného bůčku (nejlepší je lalok nebo podbřišek)
1 kg vepřových jater
2-3 střední cibule
1 vejce
3 starší rohlíky
1/4 sklenice strouhanky
sůl
pepř
koření:
5 kuliček jalovce
3 hřebíčky
5 kuliček nového koření
10 kuliček černého pepře
(vše rozdrtit)
(dá se koupit paštikové koření, ale tam je i bob. list, koriandr, mušk. oříšek..., a to já nemusím.)
vhodný obal

Postup přípravy receptu

  1. Bůček, játra a cibuli pokrájet na takové kusy, aby šly potom vložit do mlýnku.

  2. Ale nejprve do hrnce dáme bůček, podlijeme decinkou - dvěma vody a vaříme cca 40 minut. Hrnec otevřeme, vložíme játra a cibuli, popřípadě dolijeme vodu, zamícháme a vaříme dalších cca 20 minut.

  3. Pokud je vše uvařené (játra budou tuhá) a v hrnci je dost vývaru, ten odebereme a později použijeme na ředění směsi. Zbytek vývaru v hrnci vyvaříme na tuk, směs vytáhneme a dáme chladit.

  4. Vychlazenou 2 x pomeleme na šajbě (mlecí desce) číslo tři a nakonec pomeleme, předem namočené a vody zbavené, rohlíky a přidáme celé vejce.

  5. Podle chuti osolíme, opepříme a okořeníme kořením, které jsme si předem připravili. Přidáme strouhanku a vše důkladně promícháme. Pokud je směs tuhá, zředíme odloženým vývarem, pokud je řídká, přidáme strouhanku.

  6. Směs nacpeme do obalu (salámové, tlačenkové střevo nebo pokud je možnost, tak i do tlustého střeva), pevně zavážeme a dáme prohřívat do vody maximálně 90 - 95 °C po dobu cca 40 minut. Vyndáme a dáme do chladna.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!