Játrová paštika z tlakového hrnce
Recepty, Pokrmy z vnitřnostíSuroviny
- 1 kg tučného bůčku (nejlepší je lalok nebo podbřišek)
- 1 kg vepřových jater
- 2-3 střední cibule
- 1 vejce
- 3 starší rohlíky
- 1/4 sklenice strouhanky
- sůl
- pepř
- koření:
- 5 kuliček jalovce
- 3 hřebíčky
- 5 kuliček nového koření
- 10 kuliček černého pepře
- (vše rozdrtit)
- (dá se koupit paštikové koření, ale tam je i bob. list, koriandr, mušk. oříšek..., a to já nemusím.)
- vhodný obal
Postup Játrová paštika z tlakového hrnce
Postup přípravy receptu
-
Bůček, játra a cibuli pokrájet na takové kusy, aby šly potom vložit do mlýnku.
Ale nejprve do hrnce dáme bůček, podlijeme decinkou - dvěma vody a vaříme cca 40 minut. Hrnec otevřeme, vložíme játra a cibuli, popřípadě dolijeme vodu, zamícháme a vaříme dalších cca 20 minut.
Pokud je vše uvařené (játra budou tuhá) a v hrnci je dost vývaru, ten odebereme a později použijeme na ředění směsi. Zbytek vývaru v hrnci vyvaříme na tuk, směs vytáhneme a dáme chladit.
Vychlazenou 2 x pomeleme na šajbě (mlecí desce) číslo tři a nakonec pomeleme, předem namočené a vody zbavené, rohlíky a přidáme celé vejce.
Podle chuti osolíme, opepříme a okořeníme kořením, které jsme si předem připravili. Přidáme strouhanku a vše důkladně promícháme. Pokud je směs tuhá, zředíme odloženým vývarem, pokud je řídká, přidáme strouhanku.
Směs nacpeme do obalu (salámové, tlačenkové střevo nebo pokud je možnost, tak i do tlustého střeva), pevně zavážeme a dáme prohřívat do vody maximálně 90 - 95 °C po dobu cca 40 minut. Vyndáme a dáme do chladna.