Jednoduchý, rychlý chléb, kynutý v ošatce

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

300 g hladké pšeničné mouky
200 g žitné tmavé chlebové mouky
250 ml vlažné vody
2 kl soli
2 kl kmínu
2 kl octa
1/2 kostky droždí
1 kl cukru (dávám tmavý třtinový)

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy vsypeme obě mouky, sůl, kmín a promícháme. Uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, posypeme lžičkou cukru a přilijeme vlažnou vodou (všechnu). Necháme 5 min., pak přidáme ocet a vypracujeme těsto.

  2. Ošatku vysypeme moukou, z těsta vyválíme bochánek a dáme do ošatky. Necháme kynout asi 45 min (já používám horkovzduch na 30°, ale stačí v teple).

  3. Plech pokryjeme pečícím papírem a vyklopíme na něj chlebík z ošatky. Pečeme v předehřáté troubě na 200° 45 min. Správně upečený chlebík má na poklep dutý zvuk. Necháme vychladnout na mřížce.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!