Jednoduchý, rychlý chléb, kynutý v ošatce
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 300 g hladké pšeničné mouky
- 200 g žitné tmavé chlebové mouky
- 250 ml vlažné vody
- 2 kl soli
- 2 kl kmínu
- 2 kl octa
- 1/2 kostky droždí
- 1 kl cukru (dávám tmavý třtinový)
Postup Jednoduchý, rychlý chléb, kynutý v ošatce
Postup přípravy receptu
-
Do mísy vsypeme obě mouky, sůl, kmín a promícháme. Uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, posypeme lžičkou cukru a přilijeme vlažnou vodou (všechnu). Necháme 5 min., pak přidáme ocet a vypracujeme těsto.
Ošatku vysypeme moukou, z těsta vyválíme bochánek a dáme do ošatky. Necháme kynout asi 45 min (já používám horkovzduch na 30°, ale stačí v teple).
Plech pokryjeme pečícím papírem a vyklopíme na něj chlebík z ošatky. Pečeme v předehřáté troubě na 200° 45 min. Správně upečený chlebík má na poklep dutý zvuk. Necháme vychladnout na mřížce.