Oukrop nejen starodávný - pro mysak21

Recepty, Polévky

Suroviny

brambory oloupané v množství o něco větším než potřebujeme na hlavní chod
voda
sůl
kmín (množství podle chuti a podle množství brambor)
Do každého talíře dát:
1 čajová lžička sádla
špetku majoránky podrcené v dlaních
1 menší stroužek česneku utřeného či prolisovaného (nebo podle chuti)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
chleba nakrájený na kostičky - osmažit
tuk nejlépe sádlo

Postup přípravy receptu

  1. Oukrop je jen jiný název pro česnečku. Většinou se nevaří samostatně, ale když se uvaří brambory s kmínem (=hlavní chod), tak se voda z nich slije do hrnce.

  2. Do každého talíře se dá trocha sádla, rozdrcená majoránka, utřený česnek, pár kousků brambor a zalije se vařící vodou z brambor. Je možno přidat i osmažené kostičky chleba. Kdo chce, přidá si i něco zeleného (petrželku, pažitku) - dříve se oukrop připravoval hlavně v zimě, tak nic zeleného nebylo. Česnek se nevaří - varem ztrácí na síle.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!