Oukrop nejen starodávný - pro mysak21
Recepty, PolévkySuroviny
- brambory oloupané v množství o něco větším než potřebujeme na hlavní chod
- voda
- sůl
- kmín (množství podle chuti a podle množství brambor)
- Do každého talíře dát:
- 1 čajová lžička sádla
- špetku majoránky podrcené v dlaních
- 1 menší stroužek česneku utřeného či prolisovaného (nebo podle chuti)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- chleba nakrájený na kostičky - osmažit
- tuk nejlépe sádlo
Postup Oukrop nejen starodávný - pro mysak21
Postup přípravy receptu
-
Oukrop je jen jiný název pro česnečku. Většinou se nevaří samostatně, ale když se uvaří brambory s kmínem (=hlavní chod), tak se voda z nich slije do hrnce.
Do každého talíře se dá trocha sádla, rozdrcená majoránka, utřený česnek, pár kousků brambor a zalije se vařící vodou z brambor. Je možno přidat i osmažené kostičky chleba. Kdo chce, přidá si i něco zeleného (petrželku, pažitku) - dříve se oukrop připravoval hlavně v zimě, tak nic zeleného nebylo. Česnek se nevaří - varem ztrácí na síle.