Játrový dort podle starého receptu
Recepty, Studená kuchyněSuroviny
- 250-300 g kuřecích jater
- 2 celá vejce
- 100 g hladké mouky
- 200 ml mléka
- 3 cibule (2 větší a 1 malá)
- 1 mrkev
- 4 lžíce slunečnicového oleje
- majonéza podle potřeby
- sůl
- na ozdobu
- 2 vejce uvařená natvrdo
- petrželová nať
Postup Játrový dort podle starého receptu
Postup přípravy receptu
-
Očištěná játra nakrájíme na kousky a umeleme na masovém strojku (lze i mixovat), vložíme překrojenou malou cibuli a umeleme k játrům. V jiné misce smícháme metličkou vejce, mouku, mléko a 3 lžíce oleje do hladkého těsta bez žmolků. Směs vlijeme k játrům s cibulí, promícháme, podle chuti osolíme a necháme cca 20 minut odpočinout.
Zatím nasekáme na kostičky 2 cibule a na hrubém struhadle nastrouháme očištěnou mrkev. Na zbylém oleji v pánvičce necháme zesklovatět cibuli, přidáme mrkev a smažíme až začne mrkev zlátnout. Přendáme na talíř. Na čisté pánvičce usmažíme játrové palačinky z obou stran. Jde to velmi dobře, netrhají se ani nelepí, krásně se obrací. Záleží na průměru pánvičky - při průměru 18 cm jich bylo z uvedeného množství 9 ks. Pokud je pánvička větší, bude jich méně, ale je potřeba udělat alespoň 5 ks.
Na talíř položíme palačinku, potřeme majonézou podle chuti (někdo má rád víc, někdo jen lehce), pomocí vidličky rozprostřeme směs cibule s mrkví, pokračujeme další palačinkou až do spotřebování všech (nebo jednu můžeme nechat na ozdobu). Poslední (vrchní) palačinku potřeme majonézou a posypeme nastrouhanými vařenými vejci - zvlášť žloutky uprostřed a bílky okolo. Dozdobíme petrželkou a necháme v chladničce aspoň 2 hodiny vychladit.