Játra po tyrolsku (na způsob svíčkové)

Recepty, Omáčky

Suroviny

1 kg jater (dle výběru)
kořenová zelenina (nebo sklenice rozmixované zeleniny Halali nebo mražená směs pod svíčkovou)
2 cibule
tuk na osmahnutí cibule
hl. mouka na zahuštění
sladká smetana (nebo šlehačka)
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Játra nařežeme na plátky, naklepeme, opepříme a orestujeme na pánvi.

  2. Orestované játra přehodíme do hrnce a mírněji podlejeme a dovaříme doměkka.

  3. Zvlášť v hrnci, pokud jsme se rozhodli pro kořenovou zeleninu, osmažíme cibuli, na kterou vložíme pokrájenou zeleninu a orestujeme. Zalijeme vodou a vaříme doměkka. Měkkou zeleninu pak rozmixujeme. Pokud jsme se rozhodli pro Halali, pouze vlijeme do hrnce, přidáme trochu vody a povaříme.

  4. Do hotového, ať už z kořenové zeleniny nebo ze sklenice Halali, vlijeme výpek z jater.

  5. Zahustíme hl. moukou, krátce ještě povaříme a zakončíme smetanou či šlehačkou a vložíme do omáčky uvařená játra.

  6. Dle chuti můžeme dochutit citronovou šťávou a dosolit. Já podávala s knedlíkem, hodí se však i brambory.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!