Játra po tyrolsku (na způsob svíčkové)
Recepty, OmáčkySuroviny
- 1 kg jater (dle výběru)
- kořenová zelenina (nebo sklenice rozmixované zeleniny Halali nebo mražená směs pod svíčkovou)
- 2 cibule
- tuk na osmahnutí cibule
- hl. mouka na zahuštění
- sladká smetana (nebo šlehačka)
- pepř
Postup Játra po tyrolsku (na způsob svíčkové)
Postup přípravy receptu
-
Játra nařežeme na plátky, naklepeme, opepříme a orestujeme na pánvi.
Orestované játra přehodíme do hrnce a mírněji podlejeme a dovaříme doměkka.
Zvlášť v hrnci, pokud jsme se rozhodli pro kořenovou zeleninu, osmažíme cibuli, na kterou vložíme pokrájenou zeleninu a orestujeme. Zalijeme vodou a vaříme doměkka. Měkkou zeleninu pak rozmixujeme. Pokud jsme se rozhodli pro Halali, pouze vlijeme do hrnce, přidáme trochu vody a povaříme.
Do hotového, ať už z kořenové zeleniny nebo ze sklenice Halali, vlijeme výpek z jater.
Zahustíme hl. moukou, krátce ještě povaříme a zakončíme smetanou či šlehačkou a vložíme do omáčky uvařená játra.
Dle chuti můžeme dochutit citronovou šťávou a dosolit. Já podávala s knedlíkem, hodí se však i brambory.