Jarní zelný salát
Recepty, SalátySuroviny
- 1 malá hlávka raného zelí, cca 1 kg
- sůl
- cukr krupice nebo med
- citronová šťáva
- 1 lžíce oleje
- citronová kůra - není nutná
- Do pestrého salátu přidáme:
- 1 menší červenou papriku nebo kapii
- 2 zralá, pevná rajčata
- půl salátové okurky
- 5 -6 ředkviček
Postup Jarní zelný salát
Postup přípravy receptu
-
Rané zelí rozkrojíme na čtvrtky a poté pokrájíme na nudličky (bez košťálu). Dáme do mísy, dle chuti osolíme, přidáme trochu cukru (postačí 1 plná lžíce) a rukou promícháme a jemně promneme. Kdo chce salát výraznější, přidá maličko jemně nastrouhané citronové kůry. Rané zelí je šťavnaté a křehké, není nutné ho dlouze drtit. Takto propracované zelí už postačí jen zakápnout olejem, dochutit citronovou šťávou, promíchat a můžeme podávat.
Pokud chceme salát pestřejší, postačí polovina hlávky raného zelí, připravená stejně jako základní jarní zelný salát + další očištěná, nadrobno pokrájená zelenina.
Jarní zelný salát připravujeme nejlépe z chlazené zeleniny. Není nutné ho nechávat proležet, podáváme ho ihned, aby křupal a zbytečně nevadl. Výborný je samotný, ale podávat ho můžeme klidně i jako plnohodnotnou přílohu.