Jahodová bomba s vláčnou čokopolevou
Recepty, MoučníkySuroviny
- piškotový korpus:
- 8 vajec
- 8 lžic cukru krupice
- 4 polévkové lžíce hladké mouky
- 4 polévkové lžíce polohrubé mouky
- krém:
- 750 ml mléka
- 2 pudinky (jogurtové nebo vanilkové)
- 3-4 polévkové lžíce cukru
- 250 g másla
- jahody
- poleva:
- 2 vejce
- 150 g moučkového cukru
- 3 polévkové lžíce kvalitního kakaa
- 250 g Omegy (nebo jiného 100% tuku)
Postup Jahodová bomba s vláčnou čokopolevou
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve připravíme piškotové těsto: postupně rozklepneme vejce a oddělíme žloutky od bílků. Z bílků a lžíce cukru ušleháme pevný sníh. Žloutky se zbývajícím cukrem ušleháme do husté pěny a tu opatrně vmícháme do bílkového sněhu.
Potom po lžících přidáváme mouku tak, že ji pokaždé před přidáním další dávky lehce, ale důkladně zapracujeme do bílkovo-žloutkové hmoty. Hotové těsto přemístíme do vhodné formy (zde obdélníková dortová), uhladíme stěrkou a pečeme cca 30 minut na 170°C. Upečený korpus necháme vychladit.
Mezitím připravíme krém: z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink. Po uvaření potřeme povrch trochou másla, aby se neudělal škraloup a dáme vychladit. Po zchladnutí pudink vyšleháme s máslem (pokojové teploty) do lehkého krému.
Vychladlý piškot uvolníme z formy, jednou ho prořízneme, spodní díl vrátíme zpět do formy a naneseme krém. Do vrstvy krému vmáčkneme očištěné jahody, přiklopíme vrchním dílem korpusu, přimáčkneme a dáme do lednice ztuhnout.
Na polevu rozšleháme vejce s cukrem a kakaem a za stálého šlehání přiléváme rozpuštěný tuk pokojové teploty. Polevu naneseme na moučník a ozdobíme např. čerstvým ovocem, šlehačkou. Hotový moučník necháme ještě v chladu rozležet a poté krájíme teplým nožem na řezy.