Jahodo(hodo)vání
Recepty, MoučníkySuroviny
- Na piškot:
- 3 vejce
- 3 lžíce horké vody
- 100 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 70 g hladké mouky
- 70 g solamylu
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- Na krém:
- 1000 g jahod
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 6 lžic moučkového cukru
- 700 g měkkého tvarohu
- 5 plátků želatiny
- 100 ml vody
- A ještě:
- sáček dortového želé Dr. Oetker červené extra silné na 500 ml tekutiny
- velkou hrst mandlových lupínků
Postup Jahodo(hodo)vání
Postup přípravy receptu
-
Celá vejce vyšleháme s vodou, přidáme oba cukry a došleháme do husté, bílé pěny. Mouku, solamyl a kypřící prášek promícháme, prosejeme a po částech zašleháme do vaječné pěny.
Těsto nalijeme na plech se zvýšeným okrajem a vystlaným pečicím papírem. Povrch uhladíme. Vložíme do trouby a pečeme při 180 st. cca 12 minut.
Necháme na plechu a na mřížce vychladnout.
Mezitím si připravíme krém: polovinu jahod překrájíme nadrobno, zalijeme citrónovou šťávou a posypeme 3 lžícemi moučkového cukru. Po 20 minutách je rozmixujeme.
Tvaroh umícháme se 3 lžícemi moučkového cukru a přidáme jahodové pyré.
Želatinové plátky si připravíme dle návodu na obalu a přidáme k jahodo-tvarohové hmotě. Rozetřeme na chladný piškot. Zbytek jahod překrájíme a vyskládáme do krému.
Přelijeme dortovým želé, které si opět připravíme dle návodu na jeho obalu. Nakonec poházíme mandlovými lupínky a dáme do ledničky ztuhnout, nejlépe do druhého dne.