Jablkový koláč z kynutého bramborového těsta
Recepty, MoučníkySuroviny
- 200 g polohrubé mouky
- 300 g hladké mouky
- 150 g vařených jemně nastrouhaných brambor
- 250 ml mléka
- 4 lžíce cukru
- 1 žloutek
- 1 lžíce majonézy
- 70 g rozpuštěného másla
- kostka droždí
- necelá lžička soli
- citronová kůra
- Drobenka:
- 150 g hladké mouky
- 100 g másla
- 100 g mletého cukru
- ----
- jablka nastrouhaná na hrubo
- skořice
- cukr
- rozinky
- piškotové drobečky
Postup Jablkový koláč z kynutého bramborového těsta
Postup přípravy receptu
-
Z droždí, lžičky cukru a vlahého mléka uděláme kvásek. Mouku prosejeme, přidáme kvásek a všechny zbývající suroviny. Vypracujeme hladké těsto a necháme pod utěrkou asi hodinku kynout.
Připravíme drobenku. Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly. Z každého vyválíme menší obdélník. Posypeme střed drobečky a na to dáme částečně vymačkaná jablka. Posypeme skořicí, cukrem a opět trošku drobečky.
Obě strany těsta přeložíme přes sebe. Koláče potřeme vidličkou rozšlehaným bílkem, který nám zbyl a posypeme drobenkou. Pečeme v předehřáté troubě na 200 st. do zlatova.