Levandulová zmrzlina s medem
Recepty, MoučníkySuroviny
- 1/2 hrnku medu
- 1/4 hrnku (8g)květů levandule čerstvých nebo sušených
- 375 ml mléka
- 50 g cukru
- špetka soli
- 375 ml šlehačky
- 5 žloutků
Postup Levandulová zmrzlina s medem
Postup přípravy receptu
-
Ohřejeme med a 2 lžíce levandulí. Až bude teplé, odstavíme a necháme hodinu ležet. Ohřejeme mléko, cukr a sůl. Připravíme si mísu, do ní dáme šlehačku a přes mísu dáme sítko. Přes sítko vymačkáme med s levandulemi.
V jiné míse smícháme žloutky a pomalu přidáváme ohřátou mlékovou směs, pořád mícháme, a dáme zpět na sporák a mícháme na mírné teplotě, dokud směs nebude hustá. Pak směs přelijeme přes sítko ke šlehačce, přidáme zbylé levandule a mícháme ve studené lázni. Přes noc dáme do chladna.
Druhý den směs přelijeme přes sítko a levandule pořádně vymačkáme. Necháme udělat ve zmrzlinovači.