Jablíčkový dort s tvarohovo-citronovým krémem.

Recepty, Dorty

Suroviny

Korpus:
6 vajec
6 polévkových lžic cukru krupice
6 polévkových lžic hladké mouky
2 polévkové lžíce oleje
Jablečná náplň:
3 polévkové lžíce výrazného džemu
5 středních jablek
250 ml vody
3 lžíce kukuřičného škrobu nebo Solamylu nebo 1 vanilkový pudink
cukr podle chuti
citronová šťáva z 1 citronu
skořice
Krém:
400 ml mléka
4 polévkové lžíce cukru
3 polévkové lžíce škrobu (popřípadě 1 vanilkový pudink)
100 g másla nebo Hery
lžička strouhané citronové kůry
1 polotučný tvaroh ve vaničce

Postup přípravy receptu

  1. Oddělíme žloutky od bílků, z bílků ušleháme tuhý sníh.Do žloutků přidáme cukr a olej a ušleháme do husté pěny.

  2. Mouku prosijeme a přidáváme ji střídavě se žloutkovou směsí do sněhu. Opatrně, ale důkladně promícháme, vlijeme do dortové formy a pečeme na 170°C asi 25 minut. Korpus dáme vychladit.

  3. Oloupaná jablka nakrájíme na plátky, dáme do kastrolu, pokapeme citr. šťávou, přidáme skořici a cukr, podlijeme trochou vody a dusíme doměkka.

  4. Když se začínají rozpadat, rozmícháme ve zbytku vody škrob a vlijeme k jablíčkům. Za stáleho míchání společně vaříme do zhoustnutí. Případně dosladíme.

  5. Vychladlý korpus rozkrojíme, spodní část vrátíme do formy, potřeme marmeládou a na ni rozprostřeme ještě teplá jablka.

  6. Přiklopíme vrchním plátem, přimáčkneme a dáme vychladit.

  7. Na krém nejprve uvaříme kaši z mléka, škrobu (pudinku) a cukru.

  8. Máslo ušleháme do lehké pěny, do které po částech přidáváme prochladlou kaši.

  9. Nakonec vešleháme tvaroh, ze kterého jsme slili případnou vodu. Ochutíme citr. kůrou.

  10. Krémem potřeme boky i povrch dortu a dozdobíme podle vlastní fantazie (já jsem použila strouhané opražené ořechy a čokoládové zdobení).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!