Jablíčkový dort s tvarohovo-citronovým krémem.
Recepty, DortySuroviny
- Korpus:
- 6 vajec
- 6 polévkových lžic cukru krupice
- 6 polévkových lžic hladké mouky
- 2 polévkové lžíce oleje
- Jablečná náplň:
- 3 polévkové lžíce výrazného džemu
- 5 středních jablek
- 250 ml vody
- 3 lžíce kukuřičného škrobu nebo Solamylu nebo 1 vanilkový pudink
- cukr podle chuti
- citronová šťáva z 1 citronu
- skořice
- Krém:
- 400 ml mléka
- 4 polévkové lžíce cukru
- 3 polévkové lžíce škrobu (popřípadě 1 vanilkový pudink)
- 100 g másla nebo Hery
- lžička strouhané citronové kůry
- 1 polotučný tvaroh ve vaničce
Postup Jablíčkový dort s tvarohovo-citronovým krémem.
Postup přípravy receptu
-
Oddělíme žloutky od bílků, z bílků ušleháme tuhý sníh.Do žloutků přidáme cukr a olej a ušleháme do husté pěny.
Mouku prosijeme a přidáváme ji střídavě se žloutkovou směsí do sněhu. Opatrně, ale důkladně promícháme, vlijeme do dortové formy a pečeme na 170°C asi 25 minut. Korpus dáme vychladit.
Oloupaná jablka nakrájíme na plátky, dáme do kastrolu, pokapeme citr. šťávou, přidáme skořici a cukr, podlijeme trochou vody a dusíme doměkka.
Když se začínají rozpadat, rozmícháme ve zbytku vody škrob a vlijeme k jablíčkům. Za stáleho míchání společně vaříme do zhoustnutí. Případně dosladíme.
Vychladlý korpus rozkrojíme, spodní část vrátíme do formy, potřeme marmeládou a na ni rozprostřeme ještě teplá jablka.
Přiklopíme vrchním plátem, přimáčkneme a dáme vychladit.
Na krém nejprve uvaříme kaši z mléka, škrobu (pudinku) a cukru.
Máslo ušleháme do lehké pěny, do které po částech přidáváme prochladlou kaši.
Nakonec vešleháme tvaroh, ze kterého jsme slili případnou vodu. Ochutíme citr. kůrou.
Krémem potřeme boky i povrch dortu a dozdobíme podle vlastní fantazie (já jsem použila strouhané opražené ořechy a čokoládové zdobení).