Jablečný koláč se šlehačkou
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 400 g listového těsta
- hladká mouka na podsypání
- jablečná marmeláda na pomazání
- Náplň:
- 800 g jablek
- 2 žloutky
- 50 g pískového cukru
- 40 g sušenek
- 1 smetana ke šlehání
- 2 ČL skořice
Postup Jablečný koláč se šlehačkou
Postup přípravy receptu
-
Vychlazené listové těsto rozválíme na průměr námi vybrané pečící formy. Vyválené těsto dáme do formy. Střed trochu propícháme vidličkou, převislé okraje odřízneme a těsto zapečeme cca 10 min v dobře vyhřáté troubě (180°C).
Zapečené těsto potřeme marmeládou a poté hustou jablečnou kaší, kterou si připravíme následovně: Očištěná jablka pokrájíme na kousky a se dvěma lžícemi vody, cukrem, skořicí svaříme v hustou kaši. Do částečně prochladlé kaše vmícháme žloutky a rozdrcené sušenky. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 15 minut. Kraje můžeme potřít bílkem, aby byly zlatavé.
Vychladlý koláč potřeme našlehanou smetanou a dle chuti posypeme kakaem.