Rybízový tvarohový dort
Recepty, DortySuroviny
- KORPUS (dortová forma 26-28 cm):
- 4 celá vejce
- 4 lžíce cukru krupice
- 4 lžíce horké vody
- 4 lžíce oleje slunečnicového
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- citronová kůra (nemusí být)
- 5 vrchovatých polévkových lžic hladké mouky
- 1 zarovnaná čajová lžička kypřícího prášku do mouky
- TVAROHOVÁ HMOTA-NÁPLŇ:
- 500 g tučného tvarohu
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- 1 sáček želatinového ztužovače za studena Dr.Oetker
- 5-7 polévkových lžic cukru
- rybíz nebo jakékoliv ovoce (maliny, jahody, borůvky, mandarinkový kompot...)
Postup Rybízový tvarohový dort
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřejeme na 180°C, horkovzdušnou na 160°C.
KORPUS: Všechny ingredience, mimo mouky s kypřícím práškem, dáme do mísy a šlehačem vyšleháme do pěny. Pak přidáme mouku s práškem a lehce promícháme, nešleháme. Na dno dortové formy dáme pečící papír, těsto na něj nalijeme a stejnoměrně rozetřeme. Pečeme cca 20 min.
TVAROHOVÁ HMOTA - NÁPLŇ: Želatinový ztužovač dáme do větší mísy, dle návodu přidáme 100ml vlažné vody a metličkou intenzivně mícháme asi 1/2 min. Pak přidáme tvarohy, smetanu ke šlehání, cukr a metličkou opět důkladně promícháme, až je tvarohová náplň hladká. Nakonec do tvarohu lehce vmícháme rybíz nebo jiné ovoce. Tvarohovou hmotu natřeme na dortový korpus a povrch uhladíme.
Dáme ztuhnout do lednice-cca 2-3 hodiny.