Rybízový tvarohový dort

Recepty, Dorty

Suroviny

KORPUS (dortová forma 26-28 cm):
4 celá vejce
4 lžíce cukru krupice
4 lžíce horké vody
4 lžíce oleje slunečnicového
1 vanilkový cukr
špetka soli
citronová kůra (nemusí být)
5 vrchovatých polévkových lžic hladké mouky
1 zarovnaná čajová lžička kypřícího prášku do mouky
TVAROHOVÁ HMOTA-NÁPLŇ:
500 g tučného tvarohu
1 kelímek smetany ke šlehání
1 sáček želatinového ztužovače za studena Dr.Oetker
5-7 polévkových lžic cukru
rybíz nebo jakékoliv ovoce (maliny, jahody, borůvky, mandarinkový kompot...)

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejeme na 180°C, horkovzdušnou na 160°C.

  2. KORPUS: Všechny ingredience, mimo mouky s kypřícím práškem, dáme do mísy a šlehačem vyšleháme do pěny. Pak přidáme mouku s práškem a lehce promícháme, nešleháme. Na dno dortové formy dáme pečící papír, těsto na něj nalijeme a stejnoměrně rozetřeme. Pečeme cca 20 min.

  3. TVAROHOVÁ HMOTA - NÁPLŇ: Želatinový ztužovač dáme do větší mísy, dle návodu přidáme 100ml vlažné vody a metličkou intenzivně mícháme asi 1/2 min. Pak přidáme tvarohy, smetanu ke šlehání, cukr a metličkou opět důkladně promícháme, až je tvarohová náplň hladká. Nakonec do tvarohu lehce vmícháme rybíz nebo jiné ovoce. Tvarohovou hmotu natřeme na dortový korpus a povrch uhladíme.

  4. Dáme ztuhnout do lednice-cca 2-3 hodiny.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!