Jablečný koláč s cukrovo-skořicovou polevou
Recepty, MoučníkySuroviny
- 3 hrnky hladké mouky
- 1 kostka másla nebo Hery
- 1/2 hrnku vody
- 6 jablek
- špetka soli
- můžeme přidat i hrozinky
- Poleva:
- 1 hrnek cukru krupice
- 1/4 hrnku vody
- 1/2 lžičky skořice
- 2 lžíce másla
Postup Jablečný koláč s cukrovo-skořicovou polevou
Postup přípravy receptu
-
Z mouky, vody, másla a špetky soli vypracujeme hladké pevné těsto. Uložíme jej na cca 1/2 hodiny do lednice. Těsto rozdělíme na 2 díly. Polovinu těsta upravíme do máslem vymazané pečící formy až k vrchním okrajům.
Jablka oloupeme a nakrájíme na kousky a dáme je na těsto ve formě. Druhou polovinu těsta vyválíme a nožem, nebo radýlkem nakrájíme cca 2 cm pásy, které klademe na koláč ve tvaru mřížky.
Do menšího kastrůlku dáme vodu, cukr, skořici a máslo a necháme vše přejít varem. Malinko vychladíme a polevou polejeme stejnoměrně koláč. Pečeme na 180-200°C cca 45 minut.