Jablečný koláč s cukrovo-skořicovou polevou

Recepty, Moučníky

Suroviny

3 hrnky hladké mouky
1 kostka másla nebo Hery
1/2 hrnku vody
6 jablek
špetka soli
můžeme přidat i hrozinky
Poleva:
1 hrnek cukru krupice
1/4 hrnku vody
1/2 lžičky skořice
2 lžíce másla

Postup přípravy receptu

  1. Z mouky, vody, másla a špetky soli vypracujeme hladké pevné těsto. Uložíme jej na cca 1/2 hodiny do lednice. Těsto rozdělíme na 2 díly. Polovinu těsta upravíme do máslem vymazané pečící formy až k vrchním okrajům.

  2. Jablka oloupeme a nakrájíme na kousky a dáme je na těsto ve formě. Druhou polovinu těsta vyválíme a nožem, nebo radýlkem nakrájíme cca 2 cm pásy, které klademe na koláč ve tvaru mřížky.

  3. Do menšího kastrůlku dáme vodu, cukr, skořici a máslo a necháme vše přejít varem. Malinko vychladíme a polevou polejeme stejnoměrně koláč. Pečeme na 180-200°C cca 45 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!