Jablečné šátečky s drobenkou - s návodem pro začátečníky

Recepty, Moučníky

Suroviny

3 hrnky polohrubé mouky
6 lžic cukru krupice
2 žloutky
6 lžic rozpuštěného tuku
1 hrnek mléka
1 kostka droždí
1 vanilinový cukr
špetka soli
citronová kůra nastrouhaná z 1/2 citronu
2 špetky nastrouhaného muškátového oříšku
Jablková nádivka:
6 jablek
6 hřebíčků
2 lžičky skořice
100 ml vody
2 vanilinové cukry
3-4 lžíce cukru krupice (dle kyselosti jablek)
Drobenka:
10 dkg polohrubé mouky
10 dkg cukru
5 dkg tuku
4 lžíce rozpuštěného tuku na potření

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme jablečnou nádivku: Oloupeme jablka a nahrubo nastrouháme do hrnce, přidáme hřebíček a skořici, podlijeme 100 ml vody a dusíme 40 minut na mírném ohni doměkka a odpaření tekutiny. Ke konci dušení přidáme vanilinový cukr a cukr krupici dle kyselosti jablek. Dáme vychladit.

  2. Příprava kynutého těsta: Uvádím návod s fotografiemi i pro úplné začátečníky: Mírně ohřejeme mléko (nesmí být příliš horké, jinak nám kvásek nevykyne). Do mléka zamícháme lžíci cukru a rozdrobíme droždí. Necháme 10 minut kvasit. Mezitím si rozpustíme tuk.

  3. Do mísy prosejeme přes síto polohrubou mouku (mouka se proséváním prokypří a těsto je z ní lepší), přidáme cukr, vanilinový cukr, žloutky, nastrouhanou kůru z 1/2 citronu a nastrouháme trochu muškátového oříšku (asi 2 špetky).

  4. Pak do mísy přilijeme vykynutý kvásek a 6 lžic rozpuštěného tuku a zaděláme v těsto. Těsto necháme kynout zhruba 1 hodinu (já používám mísu Tupperware a v té je těsto za 1/2 hodinky vykynuté).

  5. Drobenka: Mezitím co nám kyne těsto, připravíme si drobenku. V míse smícháme mouku s cukrem a rukama zapracujeme tuk tak, že ho drolíme mezi prsty s moukou a cukrem.

  6. Vykynuté těsto dáme na pomoučněný vál, lehce ho posypeme moukou a válečkem rozválíme na 1 cm tlustý obdélník. Při rozvalování podsypáváme moukou, aby se nám nelepilo. Rozválené těsto lehce posypeme moukou (aby jablková nádivka neprosákla do těsta) a rozřežeme na 12 čtverců.

  7. Na každý čtverec dáme doprostřed jablkovou nádivku a vždy dva protilehlé rohy koláče uprostřed spojíme. Koláče dáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme celé rozpuštěným tukem, posypeme 1 lžící drobenky a pokapeme pár kapkami rozpuštěného tuku.

  8. Pečeme ve středně vyhřáté troubě 25 minut při 150°C. Upečené koláče/šátečky pocukrujeme moučkovým cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!