Jablečné šátečky s drobenkou - s návodem pro začátečníky
Recepty, MoučníkySuroviny
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 6 lžic cukru krupice
- 2 žloutky
- 6 lžic rozpuštěného tuku
- 1 hrnek mléka
- 1 kostka droždí
- 1 vanilinový cukr
- špetka soli
- citronová kůra nastrouhaná z 1/2 citronu
- 2 špetky nastrouhaného muškátového oříšku
- Jablková nádivka:
- 6 jablek
- 6 hřebíčků
- 2 lžičky skořice
- 100 ml vody
- 2 vanilinové cukry
- 3-4 lžíce cukru krupice (dle kyselosti jablek)
- Drobenka:
- 10 dkg polohrubé mouky
- 10 dkg cukru
- 5 dkg tuku
- 4 lžíce rozpuštěného tuku na potření
Postup Jablečné šátečky s drobenkou - s návodem pro začátečníky
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme jablečnou nádivku: Oloupeme jablka a nahrubo nastrouháme do hrnce, přidáme hřebíček a skořici, podlijeme 100 ml vody a dusíme 40 minut na mírném ohni doměkka a odpaření tekutiny. Ke konci dušení přidáme vanilinový cukr a cukr krupici dle kyselosti jablek. Dáme vychladit.
Příprava kynutého těsta: Uvádím návod s fotografiemi i pro úplné začátečníky: Mírně ohřejeme mléko (nesmí být příliš horké, jinak nám kvásek nevykyne). Do mléka zamícháme lžíci cukru a rozdrobíme droždí. Necháme 10 minut kvasit. Mezitím si rozpustíme tuk.
Do mísy prosejeme přes síto polohrubou mouku (mouka se proséváním prokypří a těsto je z ní lepší), přidáme cukr, vanilinový cukr, žloutky, nastrouhanou kůru z 1/2 citronu a nastrouháme trochu muškátového oříšku (asi 2 špetky).
Pak do mísy přilijeme vykynutý kvásek a 6 lžic rozpuštěného tuku a zaděláme v těsto. Těsto necháme kynout zhruba 1 hodinu (já používám mísu Tupperware a v té je těsto za 1/2 hodinky vykynuté).
Drobenka: Mezitím co nám kyne těsto, připravíme si drobenku. V míse smícháme mouku s cukrem a rukama zapracujeme tuk tak, že ho drolíme mezi prsty s moukou a cukrem.
Vykynuté těsto dáme na pomoučněný vál, lehce ho posypeme moukou a válečkem rozválíme na 1 cm tlustý obdélník. Při rozvalování podsypáváme moukou, aby se nám nelepilo. Rozválené těsto lehce posypeme moukou (aby jablková nádivka neprosákla do těsta) a rozřežeme na 12 čtverců.
Na každý čtverec dáme doprostřed jablkovou nádivku a vždy dva protilehlé rohy koláče uprostřed spojíme. Koláče dáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme celé rozpuštěným tukem, posypeme 1 lžící drobenky a pokapeme pár kapkami rozpuštěného tuku.
Pečeme ve středně vyhřáté troubě 25 minut při 150°C. Upečené koláče/šátečky pocukrujeme moučkovým cukrem.