Hustá polévka z červené řepy se smaženým lilkem
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 1 červená řepa
- 1 litru vody
- 1/4 litru vody
- 1 velká cibule
- 100 g kořenové zeleniny
- 2 loupaná rajčata
- olej
- sůl
- mletý pepř
- snítka fenyklové nati
- 1 lžička estragonu
- kelímek kysané smetany
- 1 malý lilek
- 1 vejce
- 30 g hladké mouky
- 1 dl bílého vína
Postup Hustá polévka z červené řepy se smaženým lilkem
Postup přípravy receptu
-
Oloupanou červenou řepu vcelku, nebo jen rozpůlenou, uvaříme ve slané vodě do poloměkka. Omyjeme lilek a zeleninu.
Lilek oloupeme, pokrájíme na kolečka o síle asi 0,5 cm, uložíme na větší talíř, posolíme a necháme vypotit“.
Napůl uvařenou řepu vyjmeme a pokrájíme na kusy (můžeme i ozdobným nožem).
Na olej dáme do většího hrnce zesklovatět cibuli a k ní přidáme osmažit pokrájenou kořenovou zeleninu a rajčata.
Vše zalijeme vývarem z řepy, přidáme estragon a kousek fenyklové nati, (nemáme-li dáme snítku libečku). Vaříme do měkka a na konci vaření vsypeme na nudličky pokrájenou uvařenou řepu na prohřátí.
Vypocený lilek vymačkáme a důkladně vysušíme v ubrousku nebo v čisté utěrce.
Plátky lilku máčíme v těstíčku z vejce, mouky, vína a špetky soli a vkládáme do rozpáleného oleje na pánev. Osmažené placičky dáme na talířích do polévky jako vložku.
Uprostřed talíře lžičkou upravíme kopeček kysané smetany.