Hustá polévka z červené řepy se smaženým lilkem

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

1 červená řepa
1 litru vody
1/4 litru vody
1 velká cibule
100 g kořenové zeleniny
2 loupaná rajčata
olej
sůl
mletý pepř
snítka fenyklové nati
1 lžička estragonu
kelímek kysané smetany
1 malý lilek
1 vejce
30 g hladké mouky
1 dl bílého vína

Postup přípravy receptu

  1. Oloupanou červenou řepu vcelku, nebo jen rozpůlenou, uvaříme ve slané vodě do poloměkka. Omyjeme lilek a zeleninu.

  2. Lilek oloupeme, pokrájíme na kolečka o síle asi 0,5 cm, uložíme na větší talíř, posolíme a necháme vypotit“.

  3. Napůl uvařenou řepu vyjmeme a pokrájíme na kusy (můžeme i ozdobným nožem).

  4. Na olej dáme do většího hrnce zesklovatět cibuli a k ní přidáme osmažit pokrájenou kořenovou zeleninu a rajčata.

  5. Vše zalijeme vývarem z řepy, přidáme estragon a kousek fenyklové nati, (nemáme-li dáme snítku libečku). Vaříme do měkka a na konci vaření vsypeme na nudličky pokrájenou uvařenou řepu na prohřátí.

  6. Vypocený lilek vymačkáme a důkladně vysušíme v ubrousku nebo v čisté utěrce.

  7. Plátky lilku máčíme v těstíčku z vejce, mouky, vína a špetky soli a vkládáme do rozpáleného oleje na pánev. Osmažené placičky dáme na talířích do polévky jako vložku.

  8. Uprostřed talíře lžičkou upravíme kopeček kysané smetany.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!