Kuřecí přesnídávková polévka s uzeným (husťačka)

Recepty, Polévky

Suroviny

Vývar na polévku:
1,2-1,5 l vody
půlka kuřete nebo kuřecí díly s masem (stehna, paličky, stačí i hřbety)
250 g libovějšího uzeného masa (stačí i větší kousek masitých uzených žeber)
sůl
4 ks nového koření a 10 ks kuliček pepře
1 malá cibule i se slupkou
Dále dáme do polévky:
půl sáčku mražené polévkové zeleniny
plechovka fazolí, nejlépe červené v chilli omáčce
2 nohy dobrých párků nebo i jiné uzeniny (lze vynechat)
Na zavářku:
může být rýže, těstoviny, nočky
petrželka nebo pažitka

Postup přípravy receptu

  1. Kuřecí a uzené maso uvaříme v menším hrnci velmi pomalým varem asi 1-2 hodiny spolu s cibulí a kořením (koření dávám do čajítka). Obojí maso vyndáme, obereme od kostí a pokrájíme na sousta.

  2. Do polévky dáme vařit zeleninu, přidáme fazole (kdo je nemá rád, může přidat třeba zelené fazolky apod.) a můžeme přidat i pokrájené houby (i žampiony či hlívu) a párky pokrájené na kolečka. Vrátíme do polévky maso, zavaříme zavářku, někdy dávám v dom. sekáčku udělané strouhání, nebo kupovanou tarhoňu, stačí i nudle nebo rýže. Já si dneska dala do polévky obyčejné nočky z vejce a mouky.

  3. Polévka je snadná a relativně levná, hodně variabilní, základem je kuřecí maso, uzené maso a hodně zeleniny. Dnes jsem nedala fazole, ale příště zase dám, jsou v té polévce moc dobré. Kdo rád polévky s jíškou, může si jíšku přidat, ale už takhle v polévce stojí lžíce“. S rohlíkem skvělá večeře.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!