Kuřecí přesnídávková polévka s uzeným (husťačka)
Recepty, PolévkySuroviny
- Vývar na polévku:
- 1,2-1,5 l vody
- půlka kuřete nebo kuřecí díly s masem (stehna, paličky, stačí i hřbety)
- 250 g libovějšího uzeného masa (stačí i větší kousek masitých uzených žeber)
- sůl
- 4 ks nového koření a 10 ks kuliček pepře
- 1 malá cibule i se slupkou
- Dále dáme do polévky:
- půl sáčku mražené polévkové zeleniny
- plechovka fazolí, nejlépe červené v chilli omáčce
- 2 nohy dobrých párků nebo i jiné uzeniny (lze vynechat)
- Na zavářku:
- může být rýže, těstoviny, nočky
- petrželka nebo pažitka
Postup Kuřecí přesnídávková polévka s uzeným (husťačka)
Postup přípravy receptu
-
Kuřecí a uzené maso uvaříme v menším hrnci velmi pomalým varem asi 1-2 hodiny spolu s cibulí a kořením (koření dávám do čajítka). Obojí maso vyndáme, obereme od kostí a pokrájíme na sousta.
Do polévky dáme vařit zeleninu, přidáme fazole (kdo je nemá rád, může přidat třeba zelené fazolky apod.) a můžeme přidat i pokrájené houby (i žampiony či hlívu) a párky pokrájené na kolečka. Vrátíme do polévky maso, zavaříme zavářku, někdy dávám v dom. sekáčku udělané strouhání, nebo kupovanou tarhoňu, stačí i nudle nebo rýže. Já si dneska dala do polévky obyčejné nočky z vejce a mouky.
Polévka je snadná a relativně levná, hodně variabilní, základem je kuřecí maso, uzené maso a hodně zeleniny. Dnes jsem nedala fazole, ale příště zase dám, jsou v té polévce moc dobré. Kdo rád polévky s jíškou, může si jíšku přidat, ale už takhle v polévce stojí lžíce“. S rohlíkem skvělá večeře.