Hovězí líčka Richarda Nováka

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

3 lžíce sádla
2 l vývaru z kostí
4 lžíce plnotučné hořčice
1 stonek řapíkatého celeru
3 lžíce rajského protlaku
1 kg hovězích líček
2 cibule
3 mrkve
10 žampionů
1 lžíce zeleného pepře
Podle chuti:
mletý bílý pepř
sůl
Podle potřeby:
jíška
Příloha:
1 hrst petrželky
100 g tvrdého sýra (Eidam)
1 kg brambor
3 bílky
100 g anglické slaniny

Postup přípravy receptu

  1. Hovězí líčka nakrájíme na kostky, opepříme a osolíme. Žampiony oloupeme, očistíme a nakrájíme napůl. Řapíkatý celer a mrkev nakrájíme na větší kusy. Větší cibule nasekáme nadrobno.

  2. V tlakovém hrnci rozpálíme sádlo a na něm osmahneme cibuli dozlatova. Vložíme maso a necháme krátce osmahnout ze všech stran, aby se maso pěkně zatáhlo. Přidáme hořčici, rajský protlak, zeleninu, žampiony a do kousku plátýnka zabalený a zavázaný zelený pepř. Celé to zalijeme vývarem a přivedeme k varu. V tlakovém hrnci necháme povařit 40 minut.

  3. Mezitím oloupeme a předvaříme podélně rozpůlené brambory. V míse si ušleháme sníh ze tří bílků a do něj opatrně vmícháme nastrouhaný tvrdý sýr, nakrájenou slaninu a nasekanou petrželku.

  4. Na plech vyskládáme předvařené brambory, jemně osolíme a na ně lžící naklademe připravenou sněhovou směs. Brambory pak vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a zapékáme, až sníh zezlátne. Z omáčky vyjmeme zelený pepř, dochutíme a zahustíme jíškou.

  5. Hovězí líčka podle Richarda Nováka zbývá jen naservírovat s upečenými bramborami a vychutnat si tento pokrm.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!