Hovězí líčka Richarda Nováka
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 3 lžíce sádla
- 2 l vývaru z kostí
- 4 lžíce plnotučné hořčice
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 3 lžíce rajského protlaku
- 1 kg hovězích líček
- 2 cibule
- 3 mrkve
- 10 žampionů
- 1 lžíce zeleného pepře
- Podle chuti:
- mletý bílý pepř
- sůl
- Podle potřeby:
- jíška
- Příloha:
- 1 hrst petrželky
- 100 g tvrdého sýra (Eidam)
- 1 kg brambor
- 3 bílky
- 100 g anglické slaniny
Postup Hovězí líčka Richarda Nováka
Postup přípravy receptu
-
Hovězí líčka nakrájíme na kostky, opepříme a osolíme. Žampiony oloupeme, očistíme a nakrájíme napůl. Řapíkatý celer a mrkev nakrájíme na větší kusy. Větší cibule nasekáme nadrobno.
V tlakovém hrnci rozpálíme sádlo a na něm osmahneme cibuli dozlatova. Vložíme maso a necháme krátce osmahnout ze všech stran, aby se maso pěkně zatáhlo. Přidáme hořčici, rajský protlak, zeleninu, žampiony a do kousku plátýnka zabalený a zavázaný zelený pepř. Celé to zalijeme vývarem a přivedeme k varu. V tlakovém hrnci necháme povařit 40 minut.
Mezitím oloupeme a předvaříme podélně rozpůlené brambory. V míse si ušleháme sníh ze tří bílků a do něj opatrně vmícháme nastrouhaný tvrdý sýr, nakrájenou slaninu a nasekanou petrželku.
Na plech vyskládáme předvařené brambory, jemně osolíme a na ně lžící naklademe připravenou sněhovou směs. Brambory pak vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a zapékáme, až sníh zezlátne. Z omáčky vyjmeme zelený pepř, dochutíme a zahustíme jíškou.
Hovězí líčka podle Richarda Nováka zbývá jen naservírovat s upečenými bramborami a vychutnat si tento pokrm.