Hovězí líčka na červeném víně, kořenové zelenině a domácích povidlech, s bramborovou kaší
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 1,4 kg hovězích líček
- 3 cibule (nahrubo)
- 3 stroužky česneku (prolisovaný)
- 400 ml vína (dobrého vína, ne krabicové)
- 220 g celeru (na kostky)
- 3 mrkve (na plátky)
- 2 kořene petržele (na plátky)
- 7 bobkových listů
- 10 kuliček nového koření
- hovězí vývar
- přepuštěné máslo
- 3 lžíce másla
- sůl
- pepř
- citrónová šťáva nebo ocet
- 3 vrchovaté lžíce domácích povidel
- 2 lžíce tymiánu
- na ozdobu
- 1 mrkev
- 1 petržel
Postup Hovězí líčka na červeném víně, kořenové zelenině a domácích povidlech, s bramborovou kaší
Postup přípravy receptu
-
Maso odblaňte a ořežte zbytečný tuk. Velké kusy překrojte. Osolte, opepřete a na rozpálené pánvi je opečte na přepuštěném másle z každé strany do hněda.
Vyndejte z pánve bokem a na másle opékejte cibuli. Restujte pozvolna, dokud z ní nebude hnědá kaše, bude to trvat asi 30 minut. Přidejte kořenovou zeleninu a chvíli opékejte.
Zeleninu přendejte do vyššího hrnce a přidejte maso i se šťávou, co z něj vytekla, bobkový list, nové koření, tymián a povidla.
Zalijte vínem, dolijte vývarem tak, aby bylo maso a zelenina zcela ponořené a ještě trochu přisolte a opepřete. Přiklopte víkem a nechte pozvolna táhnout na sporáku na nejnižší stupeň 6 hodin.
Po 6-ti hodinách maso vyndejte bokem na talíř. Bobkový list a nové koření vyndejte a vyhoďte. Šťávu se zeleninou rozmixujte dohladka.
Zapněte plotýnku a nechte omáčku zredukovat, aby pěkně zhoustla. Když má požadovanou hustotu, vypněte a dochuťte prolisovaným česnekem, citrónovou šťávou, solí, pepřem a úplně na konec nechte rozpustit máslo.
Na ozdobu si připravte tenké a dlouhé nudličky z mrkve a petržele. Ty zprudka osmažte na rozpálené pánvi s trochou oleje solí a pepřem. Podávejte s bramborovou kaší.
Když vaříte brambory, pouze je osolte, voda by měla být slaná jako moře:). Nechte je mírně rozvařit. Důkladně slijte vodu, nesmí tam být ani kapka.
Rozpusťte asi dvě lžíce másla a ohřejte si hrnek mléka. Brambory nejprve šlehejte samotné, dokud z nich nebude hustá kaše bez kousků, potom postupně zašlehejte máslo, pak postupně mléko, to nemusíte použít všechno. Měla by vzniknout kaše jako peřinka.