Hovězí líčka na červeném víně, kořenové zelenině a domácích povidlech, s bramborovou kaší

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

1,4 kg hovězích líček
3 cibule (nahrubo)
3 stroužky česneku (prolisovaný)
400 ml vína (dobrého vína, ne krabicové)
220 g celeru (na kostky)
3 mrkve (na plátky)
2 kořene petržele (na plátky)
7 bobkových listů
10 kuliček nového koření
hovězí vývar
přepuštěné máslo
3 lžíce másla
sůl
pepř
citrónová šťáva nebo ocet
3 vrchovaté lžíce domácích povidel
2 lžíce tymiánu
na ozdobu
1 mrkev
1 petržel

Postup přípravy receptu

  1. Maso odblaňte a ořežte zbytečný tuk. Velké kusy překrojte. Osolte, opepřete a na rozpálené pánvi je opečte na přepuštěném másle z každé strany do hněda.

  2. Vyndejte z pánve bokem a na másle opékejte cibuli. Restujte pozvolna, dokud z ní nebude hnědá kaše, bude to trvat asi 30 minut. Přidejte kořenovou zeleninu a chvíli opékejte.

  3. Zeleninu přendejte do vyššího hrnce a přidejte maso i se šťávou, co z něj vytekla, bobkový list, nové koření, tymián a povidla.

  4. Zalijte vínem, dolijte vývarem tak, aby bylo maso a zelenina zcela ponořené a ještě trochu přisolte a opepřete. Přiklopte víkem a nechte pozvolna táhnout na sporáku na nejnižší stupeň 6 hodin.

  5. Po 6-ti hodinách maso vyndejte bokem na talíř. Bobkový list a nové koření vyndejte a vyhoďte. Šťávu se zeleninou rozmixujte dohladka.

  6. Zapněte plotýnku a nechte omáčku zredukovat, aby pěkně zhoustla. Když má požadovanou hustotu, vypněte a dochuťte prolisovaným česnekem, citrónovou šťávou, solí, pepřem a úplně na konec nechte rozpustit máslo.

  7. Na ozdobu si připravte tenké a dlouhé nudličky z mrkve a petržele. Ty zprudka osmažte na rozpálené pánvi s trochou oleje solí a pepřem. Podávejte s bramborovou kaší.

  8. Když vaříte brambory, pouze je osolte, voda by měla být slaná jako moře:). Nechte je mírně rozvařit. Důkladně slijte vodu, nesmí tam být ani kapka.

  9. Rozpusťte asi dvě lžíce másla a ohřejte si hrnek mléka. Brambory nejprve šlehejte samotné, dokud z nich nebude hustá kaše bez kousků, potom postupně zašlehejte máslo, pak postupně mléko, to nemusíte použít všechno. Měla by vzniknout kaše jako peřinka.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!