Hovězí líčka na černém pivě a zelenině s bramborovo-citronovou kaší
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 1,3 kg hovězích líček
- 4 cibule
- 2 stroužky česneku
- 3 mrkve
- 4 řapíky řapíkatého celeru
- 250 g celeru
- 2 lžíce třtinového cukru
- 0,5 l černého piva
- 3 bobkové listy
- 6 kuliček nového koření
- 1 balení Cottage sýra
- přepuštěné máslo
- sůl
- pepř
- Na kaši:
- citronová šťáva
- brambory
- mléko
- máslo
- Na dochucení:
- kůra z citronu
Postup Hovězí líčka na černém pivě a zelenině s bramborovo-citronovou kaší
Postup přípravy receptu
-
Líčka odblaňte a nakrájejte na větší kousky. Oloupanou cibuli a česnek nakrájejte nahrubo. V hrnci rozehřejte asi tři lžíce přepuštěného másla a cibuli, společně s česnekem, na něm pozvolna opékejte, dokud nebude cibule hezky hnědá, může to trvat i dvacet minut.
Zasypte cukrem a nechte zkaramelizovat. Přidejte maso a nechte ho zatáhnout, pak očištěnou a pokrájenou zeleninu na větší kousky. Společně chvíli opékejte. Zalijte černým pivem, pokud je ho málo dolijte vodou nebo vývarem, aby bylo maso zcela ponořené.
Přidejte koření, osolte a opepřete. Přiklopte poklicí a nechte na mírném ohni dusit zhruba tři hodiny.
Vyndejte bobkový list a kuličky nového koření a vyhoďte. Bokem na talíř vyndejte veškeré maso z hrnce. Omáčku rozmixujte do hladka. Pokud je moc řídká, nechte ji zredukovat (vařit s odklopenou poklicí do zhoustnutí). Vypněte sporák a do omáčky přidejte Cottage sýr a znovu rozmixujte do hladka. Dochuťte solí a pepřem.
Bramborovou kaši připravte obvyklým způsobem, já přidávám při vaření brambor vždy kmín, když vařím kaši, dávám drcený. Do scezených brambor dám lžíci másla a rozšlehám společně s mlékem. V této fázi přidejte 1-2 lžíce citronové šťávy, podle vaší chuti a důkladně zamíchejte.
Z citrónu nastrouhejte hoblinky, které výborně doladí finální chuť celého pokrmu, viz foto.