Hovězí líčka na černém pivě a zelenině s bramborovo-citronovou kaší

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

1,3 kg hovězích líček
4 cibule
2 stroužky česneku
3 mrkve
4 řapíky řapíkatého celeru
250 g celeru
2 lžíce třtinového cukru
0,5 l černého piva
3 bobkové listy
6 kuliček nového koření
1 balení Cottage sýra
přepuštěné máslo
sůl
pepř
Na kaši:
citronová šťáva
brambory
mléko
máslo
Na dochucení:
kůra z citronu

Postup přípravy receptu

  1. Líčka odblaňte a nakrájejte na větší kousky. Oloupanou cibuli a česnek nakrájejte nahrubo. V hrnci rozehřejte asi tři lžíce přepuštěného másla a cibuli, společně s česnekem, na něm pozvolna opékejte, dokud nebude cibule hezky hnědá, může to trvat i dvacet minut.

  2. Zasypte cukrem a nechte zkaramelizovat. Přidejte maso a nechte ho zatáhnout, pak očištěnou a pokrájenou zeleninu na větší kousky. Společně chvíli opékejte. Zalijte černým pivem, pokud je ho málo dolijte vodou nebo vývarem, aby bylo maso zcela ponořené.

  3. Přidejte koření, osolte a opepřete. Přiklopte poklicí a nechte na mírném ohni dusit zhruba tři hodiny.

  4. Vyndejte bobkový list a kuličky nového koření a vyhoďte. Bokem na talíř vyndejte veškeré maso z hrnce. Omáčku rozmixujte do hladka. Pokud je moc řídká, nechte ji zredukovat (vařit s odklopenou poklicí do zhoustnutí). Vypněte sporák a do omáčky přidejte Cottage sýr a znovu rozmixujte do hladka. Dochuťte solí a pepřem.

  5. Bramborovou kaši připravte obvyklým způsobem, já přidávám při vaření brambor vždy kmín, když vařím kaši, dávám drcený. Do scezených brambor dám lžíci másla a rozšlehám společně s mlékem. V této fázi přidejte 1-2 lžíce citronové šťávy, podle vaší chuti a důkladně zamíchejte.

  6. Z citrónu nastrouhejte hoblinky, které výborně doladí finální chuť celého pokrmu, viz foto.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!