Hovězí kližka na kopru v pomalém hrnci
Recepty, Pomalý hrnecSuroviny
- 900 g hovězí kližky vcelku (nejlépe celistvý podlouhlý kus)
- 250 g syrových brambor
- 150 ml vývaru nebo vody
- 300 ml smetany
- 1 velká cibule
- 3 lžíce čerstvého nakrájeného kopru
- 1 lžička oleje
- 1 tenký plátek másla
- sůl
- mletý pepř
- cukr a ocet na dochucení
Postup Hovězí kližka na kopru v pomalém hrnci
Postup přípravy receptu
-
Oloupané brambory nakrájíme na drobné kostky a dáme je do kameninové nádoby pomalého hrnce.
Do opláchnutého a osušeného masa vetřeme trochu soli a pepře a pro lepší držení tvaru maso utáhneme dvojitou nití nebo kuchyňským provázkem.
V pánvi, na rozehřátém oleji s máslem zprudka ze všech stran opečeme maso a po opečení ho přemístíme na brambory do hrnce.
Pánev vypláchneme horkým vývarem (vodou) a nalijeme do hrnce. Povrch masa zasypeme nakrájenou cibulí, hrnec přiklopíme poklicí a zapnutý na II. stupeň vaříme 4 hodiny.
10 minut před koncem vaření dáme do hlubšího kastrůlku smetanu a až začne vřít, přidáme k ní nakrájený kopr. Mírně osladíme, okyselíme a slabým varem provaříme 3 minuty.
Z pomalého hrnce vyndáme měkké maso, které uchováme v teple. Celý obsah hrnce rozmixujeme ponorným mixérem, přilijeme horkou, ochucenou smetanu s koprem, a všechno vařečkou promícháme.
Maso zbavené nití nakrájíme na porce a podáváme s omáčkou a vařenými brambory.