Hovězí kližka na kopru v pomalém hrnci

Recepty, Pomalý hrnec

Suroviny

900 g hovězí kližky vcelku (nejlépe celistvý podlouhlý kus)
250 g syrových brambor
150 ml vývaru nebo vody
300 ml smetany
1 velká cibule
3 lžíce čerstvého nakrájeného kopru
1 lžička oleje
1 tenký plátek másla
sůl
mletý pepř
cukr a ocet na dochucení

Postup přípravy receptu

  1. Oloupané brambory nakrájíme na drobné kostky a dáme je do kameninové nádoby pomalého hrnce.

  2. Do opláchnutého a osušeného masa vetřeme trochu soli a pepře a pro lepší držení tvaru maso utáhneme dvojitou nití nebo kuchyňským provázkem.

  3. V pánvi, na rozehřátém oleji s máslem zprudka ze všech stran opečeme maso a po opečení ho přemístíme na brambory do hrnce.

  4. Pánev vypláchneme horkým vývarem (vodou) a nalijeme do hrnce. Povrch masa zasypeme nakrájenou cibulí, hrnec přiklopíme poklicí a zapnutý na II. stupeň vaříme 4 hodiny.

  5. 10 minut před koncem vaření dáme do hlubšího kastrůlku smetanu a až začne vřít, přidáme k ní nakrájený kopr. Mírně osladíme, okyselíme a slabým varem provaříme 3 minuty.

  6. Z pomalého hrnce vyndáme měkké maso, které uchováme v teple. Celý obsah hrnce rozmixujeme ponorným mixérem, přilijeme horkou, ochucenou smetanu s koprem, a všechno vařečkou promícháme.

  7. Maso zbavené nití nakrájíme na porce a podáváme s omáčkou a vařenými brambory.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!