Housky nebo rohlíky
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 260 ml vlažné vody
- 1 sušené droždí nebo 15 g čerstvého
- 1 lžička cukru
- 300 g polohrubé mouky
- 200 g hladké mouky
- 20 g oleje
- 10 g soli
- vejce na potřeni
Postup Housky nebo rohlíky
Postup přípravy receptu
-
Do vlažné vody zamícháme lžičku cukru a droždí a necháme chvilku stát. Většinou nechávám jen na tu dobu, než si smíchám ostatní suroviny.
Mouky a sůl smícháme v míse, přidáme olej a vodu s droždím. Vymícháme těsto (jde to snadno), zakryjeme misku potravinovou folií nebo přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinku kynout. I když se může zdát, že 15g droždí je málo, těsto bez problémů vykyne.
Pak rozdělíme na 8 kousků (nebo kolik chcete, ale ideální je 8 malých nebo 4 velké housky) a zamotáme jak kdo umí. Já si každý kousek rozdělím na 3 malé kousky, uválím hady a pletu do copánku. Můžeme samozřejmě umotat i rohlíky.
Necháme na plechu přikryté utěrkou 10 minut kynout, pak potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme, jak kdo má rád, mák, sezam, kmín, sůl, sýr...
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 10 - 15 minut. Záleží na troubě, já peču v elektrické na 200°C asi 10 minut, ale spíš hlídám podle barvy, jak zezlátnou, jdou ven.