Bylinkové housky - pletánky
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 1,5 lžičky soli (12 g)
- větší špetka krupicového cukru
- 250 g vlažné vody - dle potřeby
- 50 g olivového oleje
- 17 g čerstvého droždí
- čerstvý tymián, oregano a petrželka dle chuti a potřeby
- Na potření povrchu a posyp:
- 1 vejce
- hrubozrnná sůl
Postup Bylinkové housky - pletánky
Postup přípravy receptu
-
Běžným způsobem zaděláme kynuté těsto, nejlépe to půjde v domácí pekárně. Do nádoby dáme jako první vlažnou vodu, olej, pak prosátou mouku smíchanou se solí, nahoru trošku cukru a rozdrobené čerstvé droždí. Zvolíme program Těsto. Jemně nakrájené bylinky přidáme do těsta až nakonec, po zvukovém signálu.
Vykynuté těsto vyjmeme na lehce pomoučený vál a zpracujeme do bochánku. Bochánek rozdělíme kartou na čtyři stejně velké díly a každý díl opět rozdělíme na čtyři menší dílky. Získáme 16 stejně velkých kousků, z kterých postupně vyválíme prameny dlouhé cca 16-18 cm a vždy dva prameny do sebe zamotáme. Konce dobře zamáčkneme, aby se nerozplétaly. Uložíme na plech s teflonovou fólií nebo s papírem na pečení, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.
Vykynuté housky na povrchu potřeme rozšlehaným vejcem a lehce posypeme hruborznnou solí. Vložíme do trouby předehřáté na 200°C a pečeme zhruba 22 minut. Tento čas je pouze orientační. Po upečení housky odložíme na mřížku a necháme vychladnout.