HORKÝ PES
Recepty, ZdobeníSuroviny
- Omládek:
- 100 ml vlažné vody
- lžička Sladěnky (prodává se v biopotravinách - výborná věc na dělání kynutích těst!!!)
- 10 g droždí
- 125 g hladké mouky
- Dále:
- 5 g cukru
- 140 ml vody
- 7,5 g soli (asi 1,5 lžičky)
- 355 g hladké mouky
- 25 g tuku - já používám rozpuštěné máslo
- 9 delších párků
- černé olivy
- plátek eidamu
Postup HORKÝ PES
Postup přípravy receptu
-
Do pekárny si dáme suroviny na omládek, zapneme program Těsto - necháme pouze vymíchat, vypneme a necháme 35-45 minut kynout.
Přidáme zbytek surovin, opět zapneme program Těsto a tentokrát ho necháme projít komplet i s kynutím.
Vykynuté těsto vytáhneme, propracujeme, rozdělíme na 9 stejných dílků.
Každý bochánek rozválíme na placku, dáme párek a zabalíme, přebytky těsta na koncích odkrojíme (necháme na konci válečku jen kousek těsta na ocásek a čumáček).
Z ořezků si vytvarujeme nožičky a ouška (viz odkaz na video).
Na plechu, na teplém a vlhkém místě necháme pejsky chvilku odpočinout, aby mírně nakynuli a potřené vodou je upečeme ve vyhřáté troubě (210°C, 13-15 minut) s kastrůlkem vody na dně.
Po upečení si v nosánku vyhloubíme menší důlek, do kterého zastrčíme kousek olivy.
Očka uděláme ze sýrových koleček (já je vykrojila vrškem od fixy:-)) a kousku olivy. Pokud sýr nechce na pejskovi držet, tak si pomůžu kapkou hořčice.