Hokkaido-zeleninový krém
Recepty, PolévkySuroviny
- 50 g dýně
- 150 g dýně (slupka a dužina se semínky) - dohromady cca 200 g
- 50 g pórku
- 1 větší cibule
- 2 větší rajčata
- 1 plátek celeru cca 2 cm široký
- 2 a více stroužků česneku - jak kdo má rád
- 1 lžíce oleje
- plátek másla
- 500 ml libovolného vývaru nebo vody
- sůl
- mletý pepř na dochucení
- pokud máme můžeme přidat pár stonků libečku na vyvaření
- 2 lžíce nasekaných čerstvých bylinek
Postup Hokkaido-zeleninový krém
Postup přípravy receptu
-
Všechnu zeleninu očistíme a nakrájíme. Rajčata a dýni na větší kusy. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek na tenké plátky a pórek na kolečka.
V hrnci rozehřejeme máslo společně s olejem a dáme na 3minuty orestovat cibuli s česnekem. Poté přidáme pórek, promícháme a necháme ho mírně zavadnout.
Přidáme všechny zbývající suroviny, mírně osolíme a přidáme 500ml horké tekutiny.
Pod pokličkou na slabém plameni vaříme 20minut. Pokud použijeme papiňák, tak od doby varu vaříme pod tlakem 10minut.
Měkkou zeleninu rozmixujeme ponorným mixérem a ještě přes jemné síto propasírujeme.
Zeleninový krém naředíme vařící vodou do námi požadované hustoty, dle potřeby dochutíme a necháme minutu převařit. Přidáme nasekané bylinky a podáváme.
V závěru, pokud máme rádi můžeme zjemnit sladkou smetanou.