Hlávkové zelí dušené s bramborami na špeku
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- malá hlávka bílého zelí
- cca 5 brambor+1 na strouhání
- 150 g špeku
- velká cibule
- vývar masový nebo zeleninový
- kmín
- sůl
- pár kapek octu
- špetka cukru
Postup Hlávkové zelí dušené s bramborami na špeku
Postup přípravy receptu
-
Špek a cibuli nakrájíme na kostičky, zelí na proužky a brambory na větší kostky. Na hlubší pánev dáme vyškvařit špek a přidáme cibuli. Smažíme do zlatova. Trochu si odebereme na ozdobu.
Na opečenou cibuli dáme zelí s kmínem a chvíli restujeme. Přidáme brambory a zalijeme vývarem tak aby byl zároveň se zelím a osolíme.
Přidáme nastrouhanou bramboru, přiklopíme a dusíme do měkka. Trvá to cca 15-20 minut. Občas promícháme a podle potřeby podléváme.
Měkké brambory se zelím dochutíme jak jsme zvyklí, ale nejlepší je ochutit výpekem z masa. U nás se podávalo s pečeným kachním stehnem. Ale taky můžeme podávat bez masa jen tak.