Hlávkové zelí dušené s bramborami na špeku

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

malá hlávka bílého zelí
cca 5 brambor+1 na strouhání
150 g špeku
velká cibule
vývar masový nebo zeleninový
kmín
sůl
pár kapek octu
špetka cukru

Postup přípravy receptu

  1. Špek a cibuli nakrájíme na kostičky, zelí na proužky a brambory na větší kostky. Na hlubší pánev dáme vyškvařit špek a přidáme cibuli. Smažíme do zlatova. Trochu si odebereme na ozdobu.

  2. Na opečenou cibuli dáme zelí s kmínem a chvíli restujeme. Přidáme brambory a zalijeme vývarem tak aby byl zároveň se zelím a osolíme.

  3. Přidáme nastrouhanou bramboru, přiklopíme a dusíme do měkka. Trvá to cca 15-20 minut. Občas promícháme a podle potřeby podléváme.

  4. Měkké brambory se zelím dochutíme jak jsme zvyklí, ale nejlepší je ochutit výpekem z masa. U nás se podávalo s pečeným kachním stehnem. Ale taky můžeme podávat bez masa jen tak.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!