Halloweenský čokoládový dort
Recepty, DortySuroviny
- těsto:
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 hrnek přírodního cukru
- 1 lžičku prášku do pečiva
- špetka soli
- 110 g rozpuštěného másla
- 40 g kakaa
- 125 ml černého piva
- 1 vejce
- 200 g zakysané smetany
- krém:
- 250 g hořké čokolády
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce másla
- rum
Postup Halloweenský čokoládový dort
Postup přípravy receptu
-
Předehřejeme troubu na 170°C. Dortovou formu (26 cm) vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme máslem.
Do mísy prosejeme mouku, přidáme prášek do pečiva, cukr, sůl a vše promísíme. Ve větším kastrolu rozpustíme máslo, přidáme kakao, zamícháme a přilijeme pivo.
V misce lehce prošleháme vejce se zakysanou smetanou a vmícháme do máslovo-pivní směsi. Tuto tekutou směs přidáme do mísy se sypkou směsí a dobře promícháme, aby se vše spojilo v hladké těsto. Přelijeme do dortové formy a dáme péct na cca 40 minut. Zda je dort hotový, vyzkoušíme špejlí (vytáhneme ji čistou). Necháme úplně vychladnout.
Na krém nakrájíme čokoládu na malé kousky a přidáme máslo. Smetanu zahřejeme tak, aby se skoro vařila a přilijeme ji na čokoládu s máslem. Necháme půl minuty stát a pak začneme míchat. Mícháme stále, dokud není všechna čokoláda rozpuštěná a hladká. Necháme zchladnout. Když směs vychladne, ale není ještě tuhá, přidáme trochu rumu a vyšleháme. Směs o několik stupňů zesvětlí a vypadá jako krém.
Korpus seřízneme, naneseme krém a ze seříznuté části uděláme drobenku (jde to dobře rozemnout mezi prsty) a posypeme, jako třeba krtkův dort. Ozdobíme podle nálady - tady gumoví červíci.