Halloweenský čokoládový dort

Recepty, Dorty

Suroviny

těsto:
1 hrnek hladké mouky
1 hrnek přírodního cukru
1 lžičku prášku do pečiva
špetka soli
110 g rozpuštěného másla
40 g kakaa
125 ml černého piva
1 vejce
200 g zakysané smetany
krém:
250 g hořké čokolády
250 ml smetany ke šlehání
1 lžíce másla
rum

Postup přípravy receptu

  1. Předehřejeme troubu na 170°C. Dortovou formu (26 cm) vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme máslem.

  2. Do mísy prosejeme mouku, přidáme prášek do pečiva, cukr, sůl a vše promísíme. Ve větším kastrolu rozpustíme máslo, přidáme kakao, zamícháme a přilijeme pivo.

  3. V misce lehce prošleháme vejce se zakysanou smetanou a vmícháme do máslovo-pivní směsi. Tuto tekutou směs přidáme do mísy se sypkou směsí a dobře promícháme, aby se vše spojilo v hladké těsto. Přelijeme do dortové formy a dáme péct na cca 40 minut. Zda je dort hotový, vyzkoušíme špejlí (vytáhneme ji čistou). Necháme úplně vychladnout.

  4. Na krém nakrájíme čokoládu na malé kousky a přidáme máslo. Smetanu zahřejeme tak, aby se skoro vařila a přilijeme ji na čokoládu s máslem. Necháme půl minuty stát a pak začneme míchat. Mícháme stále, dokud není všechna čokoláda rozpuštěná a hladká. Necháme zchladnout. Když směs vychladne, ale není ještě tuhá, přidáme trochu rumu a vyšleháme. Směs o několik stupňů zesvětlí a vypadá jako krém.

  5. Korpus seřízneme, naneseme krém a ze seříznuté části uděláme drobenku (jde to dobře rozemnout mezi prsty) a posypeme, jako třeba krtkův dort. Ozdobíme podle nálady - tady gumoví červíci.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!