Flambovaný rump steak s omáčkou s brandy
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 1 rump steak (měla jsem o hmotnosti 400g)
- čerstvě drcený pepř
- čerstvý rozmarýn
- čerstvý tymián
- hrubá mořská sůl
- 2 PL brandy
- 2 šalotky (popř. bílá část ze dvou jarních cibulek)
- 1 PL medu
- trochu balsamikového octa
- 1 PL demi glace
- olej
Postup Flambovaný rump steak s omáčkou s brandy
Postup přípravy receptu
-
Steak minimálně hodinu před pečením vyjmeme z lednice, aby získal pokojovou teplotu. Potřeme z obou stran lehce olejem, opepříme a posypeme hojně nasekanými bylinkami.
Pánev vhodnou na pečení steaků (nejlépe litinovou) hodně rozpálíme a steak na ní z obou stran opečeme. Já jsem měla maso vysoké cca 2 cm a pekla jsem 2 minuty z každé strany. Každý zvolí délku pečení podle toho, jak chce mít steak propečený. Ty 2 minuty byly na propečení medium. Ke konci pečení polijeme steak lžící brandy a zapálíme. Alkohol necháme vyhořet, steak vyjmeme a zabalíme do alobalu.
Do pánve přidáme kousek másla a na něm zesklovatíme jemně posekané šalotky, přilijeme balsamico, vmícháme ocet, med, demi glace a malinko vody, cca 3 lžíce. Provaříme, podle potřeby zredukujeme a přidáme ještě lžíci brandy. Dochutíme případně solí.