Flambovaný rump steak s omáčkou s brandy

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

1 rump steak (měla jsem o hmotnosti 400g)
čerstvě drcený pepř
čerstvý rozmarýn
čerstvý tymián
hrubá mořská sůl
2 PL brandy
2 šalotky (popř. bílá část ze dvou jarních cibulek)
1 PL medu
trochu balsamikového octa
1 PL demi glace
olej

Postup přípravy receptu

  1. Steak minimálně hodinu před pečením vyjmeme z lednice, aby získal pokojovou teplotu. Potřeme z obou stran lehce olejem, opepříme a posypeme hojně nasekanými bylinkami.

  2. Pánev vhodnou na pečení steaků (nejlépe litinovou) hodně rozpálíme a steak na ní z obou stran opečeme. Já jsem měla maso vysoké cca 2 cm a pekla jsem 2 minuty z každé strany. Každý zvolí délku pečení podle toho, jak chce mít steak propečený. Ty 2 minuty byly na propečení medium. Ke konci pečení polijeme steak lžící brandy a zapálíme. Alkohol necháme vyhořet, steak vyjmeme a zabalíme do alobalu.

  3. Do pánve přidáme kousek másla a na něm zesklovatíme jemně posekané šalotky, přilijeme balsamico, vmícháme ocet, med, demi glace a malinko vody, cca 3 lžíce. Provaříme, podle potřeby zredukujeme a přidáme ještě lžíci brandy. Dochutíme případně solí.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!