Filety s koprovým přelivem
Recepty, RybySuroviny
- 500 g filetů z tresky, okouna, štiky, pstruha...
- sůl
- bílý pepř
- citronová šťáva
- kopr
- máslo nebo olej na smažení
- Na přeliv:
- 40 g másla
- 10 g hladké mouky
- 1 lžíce čerstvě nasekaného kopru
- sůl
- cca 180 ml plnotučného mléka nebo smetany na vaření
- citronová kůra
- citronová šťáva
- cukr krupice
Postup Filety s koprovým přelivem
Postup přípravy receptu
-
Filety dle vlastního výběru pokapeme citronovou šťávou, osolíme, opepříme a posypeme čerstvě nasekaným koprem (lze použít i sušený). Kdo chce, může na filety přidat i trošičku čerstvé, na jemno nastrouhané kůry z citronu. Necháme odležet v teple cca hodinku, pak smažíme na rozpuštěném másle s trochou oleje nebo jen na oleji z obou stran.
Přeliv: na rozpuštěném másle necháme zpěnit hladkou mouku (světlá jíška), ke které nasypeme nasekaný kopr a špetku citronové kůry. Vše osmažíme jen krátce, za stálého míchání přilijeme mléko nebo smetanu dle požadované hustoty, krátce provaříme, dochutíme solí, citronovou šťávou a malým množstvím cukru. Vše dle vlastní chuti.
Filety na talíři přelijeme koprovým přelivem (bešamelem) a podáváme s vařeným bramborem.