Fíkový koláč
Recepty, MoučníkySuroviny
- Korpus:
- 230 g hladké mouky
- 1 polévková lžíce moučkového cukru
- 1/2 kávové lžičky soli
- 125 g másla
- špetka rozmarýnu
- 2 žloutky
- studená voda
- Náplň:
- 250 g másla
- 250 g krupicového cukru
- 250 g mandlí
- 50 g hladké mouky
- 2 velká vejce
- špetka mleté vanilky
- 6 fíků
- pomerančová kůra z 1 biopomeranče
Postup Fíkový koláč
Postup přípravy receptu
-
V míse prošleháme mouku, cukr a sůl. Pridáme vychlazené máslo nakrájené na kostičky, rozmarýn nasekaný na jemno a žloutky. Znovu prošleháme až vznikne jakoby drobenka. Přidáme 1 - 2 polévkové lžíce studené vody, aby se vše spojilo.
Těstem vyložíme koláčovou formu o velikosti 25 cm. Dno uhladíme lžící a zarovnáme okraje. Dáme alespoň na půl hodiny vychladit.
Připravíme si náplň. V míse utřeme máslo s cukrem do pěny. Přidáme oloupané a namleté mandle promíchané s moukou, vejce a vanilku. Propracujeme na hladkou směs. Dáme do lednice vychladit.
Rozehřejeme troubu na 180°C.
Korpus vyndáme z lednice, vyložíme kolečkem pečícího papíru, zatížíme fazolemi nebo čočkou a dáme na 10 minut předpéct. Po 10 minutách vyndáme, sundáme luštěniny a papír a vrátíme do trouby na dalších 10 minut. Opět vyndáme a na předpečený korpus natřeme vychlazenou směs, posypeme nastrouhanou (nebo na tenké nudličky nakrájenou) pomerančovou kůrou. Fíky nakrojíme na čtvrtky a zatlačíme je do koláče. Dáme do trouby a pečeme 30 - 40 minut.
Po vyndání z trouby necháme minimálně 30 minut vychladnout.