Fíkový koláč

Recepty, Moučníky

Suroviny

Korpus:
230 g hladké mouky
1 polévková lžíce moučkového cukru
1/2 kávové lžičky soli
125 g másla
špetka rozmarýnu
2 žloutky
studená voda
Náplň:
250 g másla
250 g krupicového cukru
250 g mandlí
50 g hladké mouky
2 velká vejce
špetka mleté vanilky
6 fíků
pomerančová kůra z 1 biopomeranče

Postup přípravy receptu

  1. V míse prošleháme mouku, cukr a sůl. Pridáme vychlazené máslo nakrájené na kostičky, rozmarýn nasekaný na jemno a žloutky. Znovu prošleháme až vznikne jakoby drobenka. Přidáme 1 - 2 polévkové lžíce studené vody, aby se vše spojilo.

  2. Těstem vyložíme koláčovou formu o velikosti 25 cm. Dno uhladíme lžící a zarovnáme okraje. Dáme alespoň na půl hodiny vychladit.

  3. Připravíme si náplň. V míse utřeme máslo s cukrem do pěny. Přidáme oloupané a namleté mandle promíchané s moukou, vejce a vanilku. Propracujeme na hladkou směs. Dáme do lednice vychladit.

  4. Rozehřejeme troubu na 180°C.

  5. Korpus vyndáme z lednice, vyložíme kolečkem pečícího papíru, zatížíme fazolemi nebo čočkou a dáme na 10 minut předpéct. Po 10 minutách vyndáme, sundáme luštěniny a papír a vrátíme do trouby na dalších 10 minut. Opět vyndáme a na předpečený korpus natřeme vychlazenou směs, posypeme nastrouhanou (nebo na tenké nudličky nakrájenou) pomerančovou kůrou. Fíky nakrojíme na čtvrtky a zatlačíme je do koláče. Dáme do trouby a pečeme 30 - 40 minut.

  6. Po vyndání z trouby necháme minimálně 30 minut vychladnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!