Fíkový koláč se sýrem

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

Těsto:
80 g hladké mouky
120 g celozrnné hladké mouky (např. špaldové)
30 najemno namletých vlašských ořechů
½ lžičky kypřícího prášku do pečiva
½ lžičky soli
80 g másla
1 vejce
2 lžíce vody
Náplň:
200 g ricotty
1 vejce
50 g Nivy
na špičku nože muškátového oříšku
Na dokončení:
tymián (pár snítek)
fíky (4-6)

Postup přípravy receptu

  1. Připravte těsto: obě mouky smíchejte s ořechy, kypřícím práškem a solí. Máslo nakrájejte na menší kousky a spolu s vejcem a vodou přidejte k mouce. Zpracujte těsto. Zabalte do potravinářské fólie a dejte alespoň na hodinu do lednice.

  2. Troubu předehřejte na 180 ⁰C.

  3. Těsto vyválejte na pomoučené pracovní ploše. Vyložte formu, přebytečné okraje odstraňte. Těsto párkrát propíchněte vidličkou. Vyložte celý vnitřek formy alobalem, vysypte luštěninami a dejte péct naslepo“ 7 minut. Poté odstraňte alobal s luštěninami a pečte dalších 5 minut.

  4. Než se upeče těsto, připravte náplň: Ricottu promíchejte s vejcem. Nivu nastrouhejte nebo nadrobte najemno. Smíchejte s ricottovou směsí.

  5. Předpečený korpus vyndejte z trouby a rozprostřete na něj náplň. Fíky nakrájejte na cca 1 cm silné plátky a rozprostřete na náplň. Posypte lístky tymiánu a vložte do trouby. Pečte asi 20 - 25 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!