Fazolovo-dýňová voňavá polévka
Recepty, PolévkySuroviny
- 2 plechovky tmavých fazolí (každá po cca 420 g), propláchnutých a okapaných
- 1 plechovka drcených rajčat (cca 420 g)
- cca 450 g dýňového pyré
- 1 středně velká červená cibule (pokrájená na kousky, můžete použít i žlutou)
- 2 stroužky drceného česneku
- cca 100 ml oleje
- cca 4 hrnky zeleninového vývaru (téměř litr), lepší je mít ho teplý
- 1 lžíce drceného římského kmínu
- 1 lžička soli
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička mletého nového koření (utloukla jsem 4 celé kuličky v hmoždíři)
- 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
- 3 lžíce balsamico octa
- chilli papričky či Cayenský pepř (kdo má rád ostřejší)
- Na ozdobu:
- 2 lžíce zakysané smetany
- 2 lžíce nasucho opražených dýňových semínek
Postup Fazolovo-dýňová voňavá polévka
Postup přípravy receptu
-
Připravte si stolní mixer a pokud ho nemáte, tak ruční mixer. V hrnci (kde budete později vařit polévku) si rozehřejte olej a přidejte do něj cibuli, římský kmín, skořici, nové koření a nakonec i česnek, opékejte na mírném plameni pomalu, asi tak 3 minuty do světle hněda. Osolte.
Do mixeru dejte fazole, drcená rajčata a polovičku vývaru a umixujte. Vlijte umixovanou fazolovo-tomatovou směs do hrnce na opečenou kořeněnou cibuli, přilijte zbytek vývaru a dýňového pyré. Vařte nepřikryté do zhoustnutí cca 45 minut za častějšího míchání, vařečkou oddělujte ode dna hustou usazující se hmotu.
Po vypnutí sporáku ještě vlijte balsamico ocet, případně cayenský pepř a promíchejte. Na talířích servírujte se lžičkou zakysané smetany a posypte jednotlivé porce na sucho opraženými dýňovými semínky.
Je to velmi hustá fazolovo-dýňová voňavá polévka plná chutí pro chladné podzimní dny. Skořice s římským kmínem (nezaměňovat s klasickým kmínem, prosím) i novým kořením vytvářejí exotické vůně po kuchyni, zejména pokud je před použitím v jídle tepelně zpracujete např. pražením či opékáním v horkém oleji.