Fatajer - satecky plnene cerstvym mangoldem
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Na těsto:
- 1/2 kg hladké mouky
- 1/2 lžíce sušeného droždí
- 260 ml vlažné vody
- 2 lžíce olivového oleje
- lžička soli
- špetka cukru
- Na náplň:
- 300 g nadrobno pokrájeného mangoldu
- 1 menší cibule
- 1 lžička mletého tymiánu
- 1/2 čerstvě mletého červeného paprikového lusku
- špetka koření Sumah
- citrónová šťáva
- 3 lžíce olivového oleje
- opražená sezamová semínka (nemusí být)
- sůl
Postup Fatajer - satecky plnene cerstvym mangoldem
Postup přípravy receptu
-
Ve 130 ml vlazne vody rozmichame drozdi, pridame spetku cukru a nechame vzejit kvasek. Mouku presijeme, pridame sul, olivovy olej, pripraveny kvasek a vypracujeme hladke testo, ktere ze vsech stran lehce potreme olejem a nechame hodinu kynout.
Zatimco nam testo kyne, muzeme si pripravit nadivku. Pokrajeny mangold osolime, nekolikrat promneme v dlanich a vymackame prebytecnou tekutinu. Paprikovy lusk bud umeleme na masovem strojku (doporucuji) nebo nastrouhame najemno a pridame k mangoldu. Dale prisypeme nadrobno nakrajenou cibuli, tymian, sumak, olej a citronovou stavu. Promichame, pripadne dosolime.
Z testa, ktere rozvalime na cca 2 mm, vykrajujeme kolecka o prumeru 10 cm. Na kazde kolecko dame lzicku nadivky a slozime do tvaru trojuhelniku tak, ze nejprve zalozime levou a pravou stranu a nakonec spodni stranu testa. Spoje a rohy dobre uzavreme, dlani lehce zplostime.
Takto pripravene satecky naskladame na olejem potreny plech. Olejem nesetrete, satecky musi po plechu jemne klouzat. Olejem potreme satecky i z vrchni strany a vidlickou nekolikrat propichneme.
Takto pripravene fatajer peceme pri 200 stupnich dozlatova, cca 10-15 minut. Na papirovem ubrousku nechame okapat prebytecny olej a vychladnout.