Fatajer - satecky plnene cerstvym mangoldem

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Na těsto:
1/2 kg hladké mouky
1/2 lžíce sušeného droždí
260 ml vlažné vody
2 lžíce olivového oleje
lžička soli
špetka cukru
Na náplň:
300 g nadrobno pokrájeného mangoldu
1 menší cibule
1 lžička mletého tymiánu
1/2 čerstvě mletého červeného paprikového lusku
špetka koření Sumah
citrónová šťáva
3 lžíce olivového oleje
opražená sezamová semínka (nemusí být)
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Ve 130 ml vlazne vody rozmichame drozdi, pridame spetku cukru a nechame vzejit kvasek. Mouku presijeme, pridame sul, olivovy olej, pripraveny kvasek a vypracujeme hladke testo, ktere ze vsech stran lehce potreme olejem a nechame hodinu kynout.

  2. Zatimco nam testo kyne, muzeme si pripravit nadivku. Pokrajeny mangold osolime, nekolikrat promneme v dlanich a vymackame prebytecnou tekutinu. Paprikovy lusk bud umeleme na masovem strojku (doporucuji) nebo nastrouhame najemno a pridame k mangoldu. Dale prisypeme nadrobno nakrajenou cibuli, tymian, sumak, olej a citronovou stavu. Promichame, pripadne dosolime.

  3. Z testa, ktere rozvalime na cca 2 mm, vykrajujeme kolecka o prumeru 10 cm. Na kazde kolecko dame lzicku nadivky a slozime do tvaru trojuhelniku tak, ze nejprve zalozime levou a pravou stranu a nakonec spodni stranu testa. Spoje a rohy dobre uzavreme, dlani lehce zplostime.

  4. Takto pripravene satecky naskladame na olejem potreny plech. Olejem nesetrete, satecky musi po plechu jemne klouzat. Olejem potreme satecky i z vrchni strany a vidlickou nekolikrat propichneme.

  5. Takto pripravene fatajer peceme pri 200 stupnich dozlatova, cca 10-15 minut. Na papirovem ubrousku nechame okapat prebytecny olej a vychladnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!