Farářské kotlety
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 4 kotlety nebo plátky karé
- sůl a pepř
- máslo a strouhanku na vymazání a vysypání zapékací mísy
- 1 - 2 cibule (velké)
- česnek 4 stroužky nebo podle chuti
- lžíce oleje pod cibuli
- červené víno (nebo může být i pivo) na podlití
- trochu majoránky
- smetana ke šlehání
Postup Farářské kotlety
Postup přípravy receptu
-
Kotlety vykostíme (nebo koupíme rovnou karé), naporcujeme na plátky, ty naklepeme, osolíme a opepříme je. Zapékací mísu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Maso naskládáme do mísy. Zvlášť usmažíme cibuli a česnek do zlatova a přidáme na maso. Může se podlít červeným vínem nebo pivem, nebo jen vodou (vývarem) - asi 1 - 2 lžíce na porci. Přikryjeme a pečeme v troubě při 180 st. C.
Když je maso měkké, posypeme ho majoránkou a zalijeme smetanou ke šlehání a ještě chvíli povaříme, šťávy by nemělo být mnoho. Podáváme s rýží nebo brambory.
Tento recept snese mnoho obměn, mohou se přidat během pečení žampióny, nebo na kotlety přidat ke konci pečení sýr (strouhaný nebo plátky), nebo podle fantazie.