Ernstbrunnerský jablkový moučník

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
250 g hladké mouky
1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva
120 g másla
80 g moučkového cukru
1 sáček vanilkového cukru
1 vejce
1 lžíce mléka
Náplň:
800 g jablek
1 lžíce másla
5 lžic medu
2 lžičky skořice
2 lžíce rumu
50 g rozinek
Krém:
250 ml mléka
1/2 sáčku vanilkového pudinkového prášku
50 g cukru krupice
2 lžíce rumu
2 vejce
Navíc:
hrst mandlových lupínků

Postup přípravy receptu

  1. Mouku smícháme s kypřícím práškem, moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem. Přidáme vejce, změklé máslo, lžíci mléka a zpracujeme hladké těsto, které necháme 30 minut chladit.

  2. Mezitím si oloupeme jablka a nakrájíme je na tenké plátky. Do hrnce dáme lžíci másla, přidáme nakrájená jablka, med, skořici, rum a rozinky a chvíli vše podusíme skoro doměkka.

  3. Připravíme krém: z 250 ml mléka, pudinkového prášku a cukru uvaříme pudink, stáhneme ho z ohně, vmícháme žloutky a do ještě horkého vmícháme rum a tuhý sníh z bílků.

  4. Těsto vyválíme na 3 mm silnou placku, pomocí válečku ho opatrně přeneseme na menší plech, propícháme ho na několika místech vidličkou a při 200°C ho asi 10 minut necháme péct. Těsto nesmí zhnědnout. Předpečené těsto vyndáme z trouby, potřeme ho podušenými jablky a navrch rozetřeme připravený krém. Povrch posypeme mandlovými lupínky, které můžeme nasypat i na jablka pod krém. Plech vrátíme do trouby a ještě asi 20-25 minut dopékáme. Moučník necháme před podáváním dobře vychladit.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!