Ernstbrunnerský jablkový moučník
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva
- 120 g másla
- 80 g moučkového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 vejce
- 1 lžíce mléka
- Náplň:
- 800 g jablek
- 1 lžíce másla
- 5 lžic medu
- 2 lžičky skořice
- 2 lžíce rumu
- 50 g rozinek
- Krém:
- 250 ml mléka
- 1/2 sáčku vanilkového pudinkového prášku
- 50 g cukru krupice
- 2 lžíce rumu
- 2 vejce
- Navíc:
- hrst mandlových lupínků
Postup Ernstbrunnerský jablkový moučník
Postup přípravy receptu
-
Mouku smícháme s kypřícím práškem, moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem. Přidáme vejce, změklé máslo, lžíci mléka a zpracujeme hladké těsto, které necháme 30 minut chladit.
Mezitím si oloupeme jablka a nakrájíme je na tenké plátky. Do hrnce dáme lžíci másla, přidáme nakrájená jablka, med, skořici, rum a rozinky a chvíli vše podusíme skoro doměkka.
Připravíme krém: z 250 ml mléka, pudinkového prášku a cukru uvaříme pudink, stáhneme ho z ohně, vmícháme žloutky a do ještě horkého vmícháme rum a tuhý sníh z bílků.
Těsto vyválíme na 3 mm silnou placku, pomocí válečku ho opatrně přeneseme na menší plech, propícháme ho na několika místech vidličkou a při 200°C ho asi 10 minut necháme péct. Těsto nesmí zhnědnout. Předpečené těsto vyndáme z trouby, potřeme ho podušenými jablky a navrch rozetřeme připravený krém. Povrch posypeme mandlovými lupínky, které můžeme nasypat i na jablka pod krém. Plech vrátíme do trouby a ještě asi 20-25 minut dopékáme. Moučník necháme před podáváním dobře vychladit.