Dýňový tažený závin
Recepty, MoučníkySuroviny
- Na těsto:
- 450 g hladké mouky + na poprášení
- 2 polévkové lžíce octa
- 5 polévkové lžíce teplé vody
- 2 vejce
- 90 g rozpuštěného másla
- 90 g moučkového cukru
- špetka soli
- Na náplň:
- 500 g nastrouhané dýně
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- 200 g cukru
- 2 kávové lžičky mleté skořice
- 60 g rozehřátého másla
- 2 vanilkové cukry
- 2 kávové lžičky koření na Jablkový závin od Kotányi
- 4 polévkové lžíce strouhaného kokosu
- 5 g mandlových lupínků
Postup Dýňový tažený závin
Postup přípravy receptu
-
Hladkou mouku smícháme s cukrem, solí. Přidáme máslo, vajíčka, teplou vodu, ocet a vypracujeme hladké těsto. Těsto rozdělíme na čtyři díly, lehce poprášíme moukou a dáme do mísy.
Přikryjeme utěrkou a necháme nad hrncem s teplou vodou 1/2 hodiny odpočinout. Těsto musí zůstat vlahé.
Po odpočinutí si vyválíme placku, potřeme rozpuštěným máslem, posypeme kokosem, dáme nastrouhanou dýni. Posypeme vanilkovým cukrem, skořicí, kořením, cukrem, mandlovými lupínky.
Pokapeme citronovou šťávou, zatočíme do závinu potřeme máslem. Vložíme do vyhřáté trouby na 200°C a pečeme dozlatova.