Dýňový cheesecake s čoko mřížkou
Recepty, MoučníkySuroviny
- Korpus:
- 50 g rozemletých sušenek (nejradši mám BeBe Dobré ráno)
- 130 g hladké mouky
- 40 g pískového cukru
- 70 g změklého másla
- 25 g oleje
- Náplň:
- 400 g Lučiny (připravíme den předem doma)
- 400 g rozmixované pečené dýně (vychladlé, připravíme den předem)
- 1 Salko
- 4 vejce
- 1 skořicový cukr
- citronová kůra
- citronová šťáva
- Na ozdobu:
- 50 g tmavé čokolády (doporučuji držet se okolo 50-60 % kakaa)
Postup Dýňový cheesecake s čoko mřížkou
Postup přípravy receptu
-
Den předem si uděláme domácí lučinu tak, že na sítko na čistý kapesník vlijeme 800-1000 g bílého jogurtu, sítko postavíme na misku a necháme v lednici - odkape syrovátka a na sítku zbude lučina (cca polovina původní hmotnosti).
Dále nakrájíme dýni (nejlépe Hokkaido) na kostky a upečeme v troubě doměkka, necháme vychladnout a rozmixujeme. Takto ji můžeme uchovat v lednici také do druhého dne.
V den pečení smícháme všechny suroviny na korpus, vmačkáme do dortové formy, vyložené pečícím papírem a uděláme i zvýšené boky. Dáme do lednice.
Na krém smícháme lučinu s dýní, přilijeme Salko, cukr a po jednom vejci opatrně zašleháváme. Náplň má být hladká, lesklá a hutná. Z náplně si odebereme 4 lžíce, které v jiné misce smícháme s rozpuštěnou čokoládou.
Dýňovou náplň nalijeme na korpus a čokoládovou náplní na cheesecaku uděláme zdobicím sáčkem mřížku nebo zdobení dle libosti.
Pečeme v troubě bez horkovzduchu na 150°C asi 0,5 hodiny. Necháme ho zcela vychladnout a přemístíme do lednice, kde by měl zůstat dalších 24 hodin.