Dvoubarevné griliášové kostky
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 460 ml polohrubé mouky (necelé 2 hrnky)
- 180 ml cukru krupice nebo krystal
- 200 ml mléka
- 6 lžic oleje
- 4 žloutky
- 4 bílky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- Mascarpone-krém:
- 400 g tučné kysané smetany (já měla 18%)
- 250 g Mascarpone
- asi 5 lžic moučkového cukru podle chuti
- 1 creme ole puding vanilka
- 5 lžic hotového mandlového griliáše (krokantu), viz poznámka
- asi 5 lžic mléka podle potřeby
- Jahodový krém:
- asi 15 středních očištěných jahod
- 2 ztužovače šlehačky
- 1/2 creme ole puding vanilka
- (3 lžíce hotového Mascarpone krému)
- cukr (podle chuti a kyselosti jahod)
- 5 lžic hotového mandlového griliáše (krokantu) na závěrečné posypání moučníků
Postup Dvoubarevné griliášové kostky
Postup přípravy receptu
-
Žloutky rozmixujeme s cukrem do pěny a postupně k nim přiléváme olej. Pak vmícháme po troškách mouku smíchanou s vanilkovým cukrem a práškem do pečiva a mléko. Z bílků vyšleháme pevný sníh a opatrně jej vmícháme ke žloutkové směsi.
Připravíme si větší plech vyložený pečicím papírem nebo vymazaný olejem a vysypaný kokosem (případně hrubou moukou).
Vylijeme na něj těsto a pečeme v předehřátí roubě na 190°C asi 20 minut, dokud povrch nezezlátne. Pak špejlí vyzkoušíme, zda je těsto propečené. Pokud je suchá, máme hotovo. Vyjmeme z trouby a vychladíme.
Mascarpone krém: Kysanou smetany promícháme s cukrem. Přidáme mascarpone a krém Olé, pomalu rozmixujeme. Pode potřeby doředíme opatrně mlékem. Každá zakysaná smetana je jinak tuhá, proto nelze uvést přesné množství mléka. Tři lžíce směsi si dáme stranou na druhý krém. Pak pomalu vmícháme mandlový griliáš (krokant).
Jahodový krém: Jahody s cukrem rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme ztužovače šlehačky. Pak do směsi přidáme asi 1/2 pudinkového krému Olé a 3 lžíce již připraveného mascarpone krému. Znovu rozmixujeme, v případě potřeby dosladíme.
Na vychladlý korpus rozetřeme jahodový krém na něj pak lžičkou klademe krém z mascarpone a opatrně roztíráme, aby se vrstvy nepropojily.
Nakonec uděláme vidličkou nebo zoubkatou špachtlí vlnky, posypeme griliášem a dáme vychladit, ideálně přes noc, aby se moučník rozležel.