Dvoubarevná růže z kynutého těsta
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 400 g polohrubé mouky
- 200 ml mléka
- 60 g cukru
- 100 g tuku (másla nebo Hery)
- 21 g droždí
- 2 žloutky
- citronová kůra
- sůl
- Náplně:
- 150 g rebarbory (oloupané)
- 1 - 2 lžíce cukru
- 1 vanilkový cukr
- 25 g vlašských ořechů (strouhaných)
- 1 lžíčka vanilkového pudinku
- 100 g tvarohu (ne ve vaničce)
- 70 g jahod
- 1 lžíce zakysané smeany
- 1 lžíce cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce mléka
- 1 lžička jahodového pudinku
- máslo
- 1 vejce
Postup Dvoubarevná růže z kynutého těsta
Postup přípravy receptu
-
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, trochu osladíme a necháme vzejít.
Do mouky přidáme zbylý cukr, trochu soli, vanilku, rozehřáté máslo, žloutky, nastrouhanou citronovou kůru a nakonec kvásek z droždí.
Vypracujeme vláčné těsto, podle potřeby můžeme přidat malé množství mléka. Dáme vykynout na teplé místo.
Zatím si připravíme náplně. Rebarboru nakrájíme na malé kousky v kastrůlku zasypeme cukrem a za občasného míchání dusíme doměkka. Podle potřeby můžeme přidat trošku vody. Ořechy smícháme s pudingem, vmícháme do rebarbory, necháme chvilku povařit a dáme vychladnout.
Do tvarohu vmícháme drobně nakrájené jahody, cukr, vanilku, zakysanou smetanu a nakonec mléko, ve kterém jsme rozmíchali jahodový puding.
Vykynuté těsto vyválíme na plát silný přibližně 5 mm a vypichujeme kolečka o průměru 6 cm.
Na každé kolečko dáme lžičku náplně - začneme jahodovou - přehneme opatrně napůl, položíme přeloženou stranou dolů a cípy přehneme přes sebe a přitlačíme.
Koláčovou formu o průměru 26 cm vymažeme máslem a naplněná kolečka postupně vkládáme oblou stranou k boku, od obvodu ke středu a náplně střídáme - viz foto.
Do středu vložíme dva kousky, které jen přeložíme, zahneme jako měsíček.
Necháme ještě chvíli odpočinout, pak potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do trouby vyhřáté na 180°C, pečeme přibližně 35 min. dozlatova.