Dvoubarevná růže z kynutého těsta

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
400 g polohrubé mouky
200 ml mléka
60 g cukru
100 g tuku (másla nebo Hery)
21 g droždí
2 žloutky
citronová kůra
sůl
Náplně:
150 g rebarbory (oloupané)
1 - 2 lžíce cukru
1 vanilkový cukr
25 g vlašských ořechů (strouhaných)
1 lžíčka vanilkového pudinku
100 g tvarohu (ne ve vaničce)
70 g jahod
1 lžíce zakysané smeany
1 lžíce cukru
1 vanilkový cukr
1 lžíce mléka
1 lžička jahodového pudinku
máslo
1 vejce

Postup přípravy receptu

  1. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, trochu osladíme a necháme vzejít.

  2. Do mouky přidáme zbylý cukr, trochu soli, vanilku, rozehřáté máslo, žloutky, nastrouhanou citronovou kůru a nakonec kvásek z droždí.

  3. Vypracujeme vláčné těsto, podle potřeby můžeme přidat malé množství mléka. Dáme vykynout na teplé místo.

  4. Zatím si připravíme náplně. Rebarboru nakrájíme na malé kousky v kastrůlku zasypeme cukrem a za občasného míchání dusíme doměkka. Podle potřeby můžeme přidat trošku vody. Ořechy smícháme s pudingem, vmícháme do rebarbory, necháme chvilku povařit a dáme vychladnout.

  5. Do tvarohu vmícháme drobně nakrájené jahody, cukr, vanilku, zakysanou smetanu a nakonec mléko, ve kterém jsme rozmíchali jahodový puding.

  6. Vykynuté těsto vyválíme na plát silný přibližně 5 mm a vypichujeme kolečka o průměru 6 cm.

  7. Na každé kolečko dáme lžičku náplně - začneme jahodovou - přehneme opatrně napůl, položíme přeloženou stranou dolů a cípy přehneme přes sebe a přitlačíme.

  8. Koláčovou formu o průměru 26 cm vymažeme máslem a naplněná kolečka postupně vkládáme oblou stranou k boku, od obvodu ke středu a náplně střídáme - viz foto.

  9. Do středu vložíme dva kousky, které jen přeložíme, zahneme jako měsíček.

  10. Necháme ještě chvíli odpočinout, pak potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do trouby vyhřáté na 180°C, pečeme přibližně 35 min. dozlatova.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!