Dvojbarevný 1-2-3 chleba

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

30 g žitného kvásku
360 g (ml) vody
2 lžičky drceného kmínu
2 lžičky oleje
2-2,5 lžičky soli
100 g žitné chlebové mouky
200 g pšeničné chlebové mouky
300 g hladké mouky
asi půl lžičky kuléru

Postup přípravy receptu

  1. 10-12 hodin před výrobou těsta smícháme kvásek se 180 ml vody, 100 g žitné mouky a 80 g pšeničné chlebové mouky (vše bereme z odváženého a odměřeného množství) a zakryté necháme na teplém místě kvasit.

  2. Kvásek rozdělíme napůl a vypracujeme dvě prakticky stejná těsta, pouze do jednoho přidáme kulér – takže asi 195 g rozkvašeného kvásku, 90 ml vody, 60 g pšeničné chlebové mouky, 150 g hladké mouky, po 1 lžičce olej, sůl a kmín na jedno těsto.

  3. Necháme v teple vykynout (přibližně 2-3 hodiny), pak obě těsta lehce rozválíme, položíme jedno na druhé, svineme a tuto roládu“ doupravíme na bochník – není to těžké. Omoučený bochník vložíme do moukou vysypané ošatky, necháme vykynout (asi 1,5-2 hodiny), pak opatrně vykulíme na plech s pečícím papírem nebo fólií a ve vyhřáté troubě upečeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!