Dvojbarevný 1-2-3 chleba
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 30 g žitného kvásku
- 360 g (ml) vody
- 2 lžičky drceného kmínu
- 2 lžičky oleje
- 2-2,5 lžičky soli
- 100 g žitné chlebové mouky
- 200 g pšeničné chlebové mouky
- 300 g hladké mouky
- asi půl lžičky kuléru
Postup Dvojbarevný 1-2-3 chleba
Postup přípravy receptu
-
10-12 hodin před výrobou těsta smícháme kvásek se 180 ml vody, 100 g žitné mouky a 80 g pšeničné chlebové mouky (vše bereme z odváženého a odměřeného množství) a zakryté necháme na teplém místě kvasit.
Kvásek rozdělíme napůl a vypracujeme dvě prakticky stejná těsta, pouze do jednoho přidáme kulér – takže asi 195 g rozkvašeného kvásku, 90 ml vody, 60 g pšeničné chlebové mouky, 150 g hladké mouky, po 1 lžičce olej, sůl a kmín na jedno těsto.
Necháme v teple vykynout (přibližně 2-3 hodiny), pak obě těsta lehce rozválíme, položíme jedno na druhé, svineme a tuto roládu“ doupravíme na bochník – není to těžké. Omoučený bochník vložíme do moukou vysypané ošatky, necháme vykynout (asi 1,5-2 hodiny), pak opatrně vykulíme na plech s pečícím papírem nebo fólií a ve vyhřáté troubě upečeme.