Dusene hovezi s restovanym bramborem
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 1/2 kg hovězí kližky
- 1/2 kg brambor
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 bobkový list
- 1 lžička mletého nového koření
- 1/2 lžičky kmínu
- špetka skořice
- 1 lžička rajského protlaku
- 1 bujónová kostka
- hrst piniových oříšků
- drcený pepř
- sůl
- olivový olej
- hladkolista petrželka
Postup Dusene hovezi s restovanym bramborem
Postup přípravy receptu
-
Nahrubo nakrájenou cibuli necháme zesklovatět na olivovém oleji, přidáme na menší kousky pokrájené maso a necháme zatáhnout. Přisypeme nové koření, kmín, drcený pepř, přidáme prolisovaný česnek, bobkový list, rajský protlak, bujónovou kostku, podlijeme vodou a na mírném plameni dusíme do měkká (1 a 1/2 - 2 hodiny). Podle potřeby dále podléváme.
Neoloupané brambory nakrájíme na zhruba stejně velké kousky jako maso a ve vyšší vrstvě oleje je opečeme do červená. Před pečením je prosolíme.
Opečené brambory (zbavené přebytečného oleje) přisypeme k hotové masové směsi, promícháme a necháme ještě cca 5 minut dusit.
Nakonec přidáme opražené piniové oříšky, na špičku nože skořice (celé jídlo krásné provoní a dodá orientální nádech) a zasypeme posekanou hladkolistou petrželkou. Dle potřeby dochutíme soli a pepřem. Jako příloha se hodí ryze nebo tarhona.