Dušené hovězí na cuketách

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

cca 0,75 kg hovězího zadního (nebo kližky či jiného vhodného hovězího)
3 mrkve
1 středně velká cuketa
3 stroužky česneku
1 cibule
bílé víno či červené víno (nebo vývar či voda pokud vaříme malým dětem)
cca 2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
3 kuličky jalovce (nemusí být)
sůl
pepř
olej dle potřeby

Postup přípravy receptu

  1. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostky stejně velké jako maso, které jsme předtím zároveň osolili a opepřili. Pokud máte mladou cuketu, nemusíte ji loupat, klidně ji nechte se slupkou. Česnek promáčkneme čepelí nože a taktéž nakrájíme.

  2. V hrnci rozpálíme olej a veškerou zeleninu a maso v něm restujeme (v multicookeru funkce FRY - 15 minut). Poté stáhneme teplotu, podlijeme vínem, vodou či vývarem - tak, aby bylo maso ponořené, ale ne víc. Přidáme koření a necháme jen velmi pomalu probublávat. V multicookeru k tomu můžeme využít funkci STEW (3 hodiny).

  3. Vaříme do změknutí masa nebo při pomalém vaření (na hranici bodu varu) i několik hodin. Občas zkontrolujeme a případně dolijeme další vodu, aby se směs nepřipálila.

  4. Po uvaření vybereme maso a koření, můžeme i část zeleniny. Zbytek zeleniny rozmixujeme i s částí vody na omáčku a maso (i zeleninu) do ní vrátíme. Podáváme například s bramborovou kaší.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!