Dusena okra s arabskou ryzi a piniovymi orisky
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 500 g čerstvých oker (plody ibišku jedlého, nejlépe tobolky dlouhé max. 7 cm)
- 7 středních zralých pevných rajčat
- 1 světle zelená paprika
- 1 větší cibule
- 6 stroužků česneku
- hrst hladkolisté petrželky
- 1 lžička směsi 7 koření (lze nahradit mletou směsi hřebíčků, pepře, bílého pepře, nového koření, skořice, římského kmínu a špetkou kari)
- 1 lžička rajského protlaku
- olivový olej
- sůl
- 2 hrnky rýže
- 1/2 hrnku těstovinové rýže (mohou být i vlasové nudle)
- 1 lžička másla
- sůl
- olivový olej
- piniové oříšky
Postup Dusena okra s arabskou ryzi a piniovymi orisky
Postup přípravy receptu
-
Tobolky okry zbavime stopek, nakrajime na vetsi kousky a na 15 minut namocime do octove vody. Ocet nam okru zpevni a odstrani cast slizovitych latek, ktere tobolky obsahuji. Pote proplachneme pod tekouci vodou a nechame okapat.
Na olivovem oleji zpenime cibulku, pridame nadrobno pokrajeny cesnek, nechame lehce provonet.
Prisypeme na vetsi kostky nakrajenou papriku, okru a chvilku (cca 5 minut) restujeme.
Nakonec vmichame pokrajena rajcata, koreni, sul, rajsky protlak, podlijeme trochou vody a pod poklickou dusime asi 15 minut.
Nakonec posypeme posekanou petrzelkou.
Na olivovem oleji dozlatova osmahneme testovinovou ryzi, prisypeme dobre proplachnutou ryzi, sul, maslo, zalijeme vodou a uvarime.
Piniove orisky oprazime na malem mnozstvi olivoveho oleje. Pri servirovani jimi posypeme ryzi.
Kdo rad kyselejsi, muze okru pri podavani zakapnout trochou citronove stavy.