Dušená kapusta na smetaně s nočky a chobotničkami z párků
Recepty, PřílohySuroviny
- Dušená kapusta:
- 2 ks malé kapusty
- 200 g anglické slaniny
- 5 ks jarní cibulky s natí
- 1 PL sádla - pěkně vrchovatou
- 1 ks zakysaná smetana
- 4 PL oleje
- 6 -8 ks párky (Spišské)
- sůl
- pepř
- Na nočky:
- 2 ks vejce
- sůl
- voda
- mouka polohrubá podle potřeby
- kdo chce halušky - přidá na jemno strouhané brambory
Postup Dušená kapusta na smetaně s nočky a chobotničkami z párků
Postup přípravy receptu
-
Kapustu nakrájíme na hrubší kousky, jen krátce spaříme ve vařící vodě a scedíme. Vodu po spaření si necháme.
Na jemno nakrájenou slaninu a cibulku osmahneme na sádle a přidáme okapanou kapustu. Orestujeme, promícháme a zalijeme vodou, ve které jsme kapustu spařili. Dusíme do měkka, podle potřeby podléváme vodou.
Když je kapusta měkká a voda skoro odpařená, přidáme zakysanou smetanu, dosolíme a výrazně opepříme, nejlépe čerstvě mletým pepřem. Musí tam být cítit. Smetana to celé zahustí.
Na noky postup asi každý zná - z mouky, vajec a vody vytvoříme těstíčko, které osolíme, přes síto na halušky protlačíme do vařící vody a po vyplavání přecedíme a propláchneme vodou.
Párky prokrojíme a na oleji opečeme, opékáním získají tvar.
Kapustu promícháme s nočky a navrch dáme chobotničky. Kdo chce, přelije ještě rozškvařenou slaninou.