Pšenično-žitné bulky
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 250 ml vlažné vody
- 65 g sádla
- 60 g tuku (zde Hera)
- 350 g hladké pšeničné mouky
- 70 g hladké žitné mouky
- 80 g polohrubé pšeničné mouky
- 2 lžičky soli
- 1 lžička mletého kmínu nebo drceného kmínu
- 1 sušeného droždí (balíček nebo 1/2 balíčku, zkrátka na 1/2 kg mouky)
- 1 kávová lžička cukru
Postup Pšenično-žitné bulky
Postup přípravy receptu
-
Suché suroviny smícháme v míse, pak přidáme rozpuštěný vlahý tuka vlažnou vodu. Promícháme, až vznikne kompaktní hmota (koule) a vložíme ji do větší mísy. Zavřeme víkem.
Po dvou hodinách tvoříme z těsta kuličky, které uprostřed tupou stranou nože do půlky rozmáčkneme.
Bulky necháme ještě 30 minut dokynout a pak pečeme v troubě předehřáté na 170°C asi 25 minut (respektujte přitom zkušenosti s vlastní troubou).
Pečivo má být na povrchu světlejší, zespod mírně zlatavě hnědé.