Kandované ovoce, Mostarda - ovocná hořčice (Mostarda di Cremona)

Recepty, Ostatní

Suroviny

0,5 kg ovoce
1 kg cukru
0,3 l vody
hořčičný esenciální olej (Senape)

Postup přípravy receptu

  1. Omyté ovoce (jablka, hrušky, kdoule, broskve, meruňky, švestky, třešně, zelená rajčata, dýně, melouny, fíky, citrusové plody…) můžeme oloupat, odjadřincovat a vypeckovat (ale nemusíme), můžeme nechat vcelku, nebo větší plody pokrájet na menší kusy, nebo dokonce jablka postrouhat nahrubo (Mostarda di Milano). Dále postupujeme podobně jako při výrobě kandovaného ovoce:

  2. V hrnci rozpustíme cukr ve vodě a přivedeme k varu.

  3. Do sirupu vložíme ovoce a krátce (max. 5 minut) povaříme.

  4. Hrnec odstavíme, a ovoce necháme v sirupu schládnout.

  5. Ovoce scedíme, sirup opět přivedeme k varu, vložíme do něj ovoce a opět krátce povaříme.

  6. Toto zopakujeme ještě jednou, dvakrát, možná třikrát. To podle druhu a velikosti ovoce. Správně proslazené ovoce je na řezu stejné barvy a lesku.

  7. Vychladlé ovoce vložíme do spolehlivě uzavíratelných sklenic, zalejeme sirupem a nakonec přikápneme (opravdu dávkuji očním kapátkem) hořčičný olej. Množství je asi 10 až 20 kapek na jednu zavařovačku 700 ml (záleží, zda si přejete pouze povzbuditi trávení, nebo i vyplaviti břevna z oka svého... PŘI PRÁCI S ESENCIÁLNÍM HOŘČIČNÝM OLEJEM JE TŘEBA DBÁT NEJVYŠŠÍ OPATRNOSTI !!! Prosím, popatřete na odkaz v POZNÁMKA, dole až pod postupem. Snažte se vyhnout vdechnutí par této chemikálie (myslím, že se nadechnete jen jednou;podruhé užm si dáte pozor. Že byste si stříkli do oka, nebo do téhož si sáhli potřísněnou rukou si neodvažuji ani představit!!! Ten nejostřejší křen který vám kdy vehnal slzy do očí, je proti Senape jen takový čajíček..., věřte mi, prosím!!! Poznámka: U nás by tato italská specialita mohla nalézt uplatnění tam, kde jsme zvyklí podávat například ke studeným masům křen, hořčici, nebo i nakládané okurky, ale používá se také do studených i teplých salátů, nebo i v teplé kuchyni (Ravioli). *Zpracováváme ovoce podle jednotlivých druhů;můžeme také zpracovat společně např. járdoviny (zde neplatí, nemíchat hrušky s jabkama *Po pár dnech je ovoce prostoupeno palčivou křenovo-česnekovou chutí *Nenechejte se zmást sílou“ sirupu;ovoce bývá ostřejší než nálev! *Cukrový nálev se vám může zdát příliš sladký;je možno v posledním nálevu část cukru nahradit bonbonářským sirupem *Barevné ovoce zabarvuje použitý sirup;je pěkné když barevné, v Senape odleželé ovoce, posléze zalejete čistým sirupem (samozřejmě s přídavkem Senape) *Máte-li naloženo (každé zvlášť) více druhů barevného ovoce, můžete v menších skleničkách vytvořit krásné kompozice ideální jako dárky a neobvyklé pozornosti *Je zajímavé naložit malé mandarinky vcelku;mně se to příliš nedaří, plody byly houbovité“, ale Sperlali to dokáže (průmyslově možná pracují za nižšího tlaku) *Ale hrušky vcelku (oloupané) se mi daří. I se stopkou *Největší překvapení je pro oko vodní meloun Odkrojte (škrabkou na brambory) pouze tu tvrdou vrchní zelenou slupku (ta bílá ať zůstane), rozkrájejte meloun jak jste zvyklí, vykrojte vnitřek vč. semínek i s tou polystyrenovou“ dužinou, ale ta pevná červená dužina pod kůrou ať zůstane Nakrájejte asi 2 cm silné řezy a ty potom znovu napříč po 2 cm. Budete tedy mít hranolky 2×2× 4cm (cca). Ovoce podrobíte výše uvedenému proslazovacímu postupu a odměnou vám bude produkt skoro v barvách italské trikolory *Dobrou zkušenost mám i s Mostardou à la sušené a kandované plody;zkoušel jsem kde co... To už se nechá pouze přejít varem a vychladlé se zaleje sirupem + Senape. Na kandované třešně nebo brusinky v Senape čučeli nevěřícně i Italové – takové rudé barvy při zpracování čerstvých třešní ani višní nedosáhnete… *I ta nejlépe uzavřená Mostarda časem ztrácí říz. Pak stačí přidat pár kapek Senape Mám rád stručně psané recepty… Tady jsem se chtěl podělit aspoň o část svých zkušeností s přípravou a stručněji to sdělit nedokážu. Pokud jste dočetli až sem, tak si gratuluji Zdroj: všeobecně známý recept, internet


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!