Dort z citronové pěny (mousse)
Recepty, MoučníkySuroviny
- Piškot:
- 3 vejce
- 55 g cukru
- 40 g hladké mouky
- 25 g maizeny (kukuřičný škrob)
- Mousse:
- 500 ml smetany
- 115 g moučkového cukru
- 85 g citronové šťávy
- kůra z jednoho citronu
- 4 plátky želatiny
- 4 bílky
- špetka soli
- Na dohotovení:
- citronová želatina
Postup Dort z citronové pěny (mousse)
Postup přípravy receptu
-
Piškot: Oddělíme žloutky od bílků.
Žloutky vyšleháme s cukrem.
Ušleháme sníh z bílků.
Mouku prosejeme s maizenou.
Opatrně smícháme žloutky se sněhem, přidáme směs mouky a maizeny a jemnými pohyby ze shora dolů vše dobře promícháme.
Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem a pečeme při 200°C, cca 5 minut.
Ještě vlažný plát stáhneme z papíru.
Mousse: Necháme nabobnat želatinu ve studené vodě.
Z bílků se špetkou soli vyšleháme sníh, když jsou bílky z poloviny ušlehané, přidáme polovinu cukru a došleháme do tuha. Odložíme stranou.
V kastrůlku zahřejeme citronovou šťávu.
Sundáme z ohně.
Z hydratované želatiny vymačkáme přebytečnou vodu a za stálého míchání vkládáme do citronové šťávy jeden plátek želatiny po druhém.
Necháme chladnout.
Ostrouháme kůru z jednoho citronu.
Vyšleháme smetanu do tuha, společně se zbývající polovinou moučkového cukru a citronovou kůrou.
Přidáme sníh z bílků, a velmi opatrně, aby nám objem nespadl, jemnými pohyby ze shora dolů vše dobře smícháme.
Potom přidáme pozvolna rozpuštěnou želatinu v citronové šťávě a opět opatrně, s citem dobře promícháme.
Mousse nalijeme do formy, do které jsme předem na dno položili podle tvaru formy upravený piškot.
Povrch uhladíme a dáme do lednice ztuhnout.
Po ztuhnutí dáme na vrch želatinu, nejlépe s citronovou příchutí, kterou si připravíme podle návodu na obalu. Zdobíme podle fantazie.