Dort z citronové pěny (mousse)

Recepty, Moučníky

Suroviny

Piškot:
3 vejce
55 g cukru
40 g hladké mouky
25 g maizeny (kukuřičný škrob)
Mousse:
500 ml smetany
115 g moučkového cukru
85 g citronové šťávy
kůra z jednoho citronu
4 plátky želatiny
4 bílky
špetka soli
Na dohotovení:
citronová želatina

Postup přípravy receptu

  1. Piškot: Oddělíme žloutky od bílků.

  2. Žloutky vyšleháme s cukrem.

  3. Ušleháme sníh z bílků.

  4. Mouku prosejeme s maizenou.

  5. Opatrně smícháme žloutky se sněhem, přidáme směs mouky a maizeny a jemnými pohyby ze shora dolů vše dobře promícháme.

  6. Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem a pečeme při 200°C, cca 5 minut.

  7. Ještě vlažný plát stáhneme z papíru.

  8. Mousse: Necháme nabobnat želatinu ve studené vodě.

  9. Z bílků se špetkou soli vyšleháme sníh, když jsou bílky z poloviny ušlehané, přidáme polovinu cukru a došleháme do tuha. Odložíme stranou.

  10. V kastrůlku zahřejeme citronovou šťávu.

  11. Sundáme z ohně.

  12. Z hydratované želatiny vymačkáme přebytečnou vodu a za stálého míchání vkládáme do citronové šťávy jeden plátek želatiny po druhém.

  13. Necháme chladnout.

  14. Ostrouháme kůru z jednoho citronu.

  15. Vyšleháme smetanu do tuha, společně se zbývající polovinou moučkového cukru a citronovou kůrou.

  16. Přidáme sníh z bílků, a velmi opatrně, aby nám objem nespadl, jemnými pohyby ze shora dolů vše dobře smícháme.

  17. Potom přidáme pozvolna rozpuštěnou želatinu v citronové šťávě a opět opatrně, s citem dobře promícháme.

  18. Mousse nalijeme do formy, do které jsme předem na dno položili podle tvaru formy upravený piškot.

  19. Povrch uhladíme a dáme do lednice ztuhnout.

  20. Po ztuhnutí dáme na vrch želatinu, nejlépe s citronovou příchutí, kterou si připravíme podle návodu na obalu. Zdobíme podle fantazie.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!