Dort s kávovým krémem a jahodami

Recepty, Dorty

Suroviny

KORPUS:
4 bílky
sůl
6 žloutků
80 g cukru
1 vanilkový cukr
70 g hladké mouky
25 g kukuřičného škrobu (Maizena)
máslo na formu
mouka na formu
KRÉM:
20 g plátkové želatiny
2 lžíce instantní kávy
400 ml mléka
80 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
10 žloutků
2 vejce
500 ml smetany ke šlehání
DOHOTOVENÍ:
100 g jahodové marmelády
200 ml smetany ke šlehání
100 g mandlových lupínků
500 g jahod

Postup přípravy receptu

  1. Z bílků a špetky soli připravíme tuhý sníh.

  2. Žloutky vyšleháme s oběma cukry do pěny. Zlehka vmícháme prosátou mouku, maizenu a bílkový sníh. Vymazanou a vysypanou dortovou formu naplníme těstem. Korpus pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 30 minut. Poté ho necháme ve formě vychladnout.

  3. Želatinu namočíme do studené vody a necháme nabobtnat. Poté ji z vody vyjmeme a vymačkáme. Kávu rozpustíme v troše horké vody.

  4. Dvě třetiny mléka svaříme s cukrem a vanilkovým cukrem. Žloutky s vejci rozšleháme ve zbylém mléce a vmícháme do horkého mléka. Směs ihned odstavíme a propasírujeme.

  5. Zašleháme do ní kávu a necháme v ní rozpustit želatinu. Po vychladnutí ji promícháme s dotuha ušlehanou šlehačkou.

  6. Vychladlý korpus vyjmeme z formy a vodorovně prokrojíme na 3 části.

  7. Spodní dva díly potřeme zavařeninou a vrátíme do formy.

  8. Naneseme na ně většinu kávového krému a přiklopíme posledním dílem korpusu.

  9. Na něj rozetřeme zbylý krém a dort uložíme do chladna. Ztuhlý dort vyjmeme z formy a po celé ploše potřeme tuhou šlehačkou.

  10. Po obvodu ho dozdobíme lupínky mandlí, navrch plátky jahod.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!