Dort s kávovým krémem a jahodami
Recepty, DortySuroviny
- KORPUS:
- 4 bílky
- sůl
- 6 žloutků
- 80 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 70 g hladké mouky
- 25 g kukuřičného škrobu (Maizena)
- máslo na formu
- mouka na formu
- KRÉM:
- 20 g plátkové želatiny
- 2 lžíce instantní kávy
- 400 ml mléka
- 80 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 10 žloutků
- 2 vejce
- 500 ml smetany ke šlehání
- DOHOTOVENÍ:
- 100 g jahodové marmelády
- 200 ml smetany ke šlehání
- 100 g mandlových lupínků
- 500 g jahod
Postup Dort s kávovým krémem a jahodami
Postup přípravy receptu
-
Z bílků a špetky soli připravíme tuhý sníh.
Žloutky vyšleháme s oběma cukry do pěny. Zlehka vmícháme prosátou mouku, maizenu a bílkový sníh. Vymazanou a vysypanou dortovou formu naplníme těstem. Korpus pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 30 minut. Poté ho necháme ve formě vychladnout.
Želatinu namočíme do studené vody a necháme nabobtnat. Poté ji z vody vyjmeme a vymačkáme. Kávu rozpustíme v troše horké vody.
Dvě třetiny mléka svaříme s cukrem a vanilkovým cukrem. Žloutky s vejci rozšleháme ve zbylém mléce a vmícháme do horkého mléka. Směs ihned odstavíme a propasírujeme.
Zašleháme do ní kávu a necháme v ní rozpustit želatinu. Po vychladnutí ji promícháme s dotuha ušlehanou šlehačkou.
Vychladlý korpus vyjmeme z formy a vodorovně prokrojíme na 3 části.
Spodní dva díly potřeme zavařeninou a vrátíme do formy.
Naneseme na ně většinu kávového krému a přiklopíme posledním dílem korpusu.
Na něj rozetřeme zbylý krém a dort uložíme do chladna. Ztuhlý dort vyjmeme z formy a po celé ploše potřeme tuhou šlehačkou.
Po obvodu ho dozdobíme lupínky mandlí, navrch plátky jahod.