Dort pro klenotnici
Recepty, DortySuroviny
- Ořechový korpus:
- 4 vejce
- 150 g krupicového cukru
- 100 g polohrubé mouky
- 100 g mletých ořechů
- 1/2 prášku do pečiva
- 10 lžic oleje
- 10 lžic vlažné vody
- Světlý korpus:
- 3 vejce
- 120 g krupicového cukru
- 150 g polohrubé mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- 7 lžic oleje
- 7 lžic vlažné vody
- Krém:
- 500 g mascarpone,
- 2 smetana na šlehání 33%
- 2 vanilkové cukry
- 2 ztužovače do šlehačky
- moučkový cukr podle chuti
- rybízová marmeláda
- Potahová hmota:
- 500 g moučkového cukru
- 250 g sušeného mléka
- 2 lžíce vlažné vody
- 2 lžíce tekutého medu
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce mandlové tresti
- potravinářské barvivo
Postup Dort pro klenotnici
Postup přípravy receptu
-
Vejce s cukrem vyšleháme do pěny, po lžících zašleháme olej. Mouku, ořechy, prášek do pečiva smícháme dohromady a na střídačku s vodou lehce vmícháme do vaječné pěny. Vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy a na 165°C pečeme asi 50 minut. Stejně postupujeme u světlého korpusu.
Smetanu vyšleháme s cukry a ztužovači do patřičné hustoty. Potom zašleháme mascarpone.
Vychladlý ořechový korpus rozkrojíme na dva pláty, potřeme marmeládou, krémem a dáme na něj světlý korpus, potřeme marmeládou a krémem, nahoru zase dáme ořechový korpus. Trochu krému necháme, tím potřeme celý povrch a boky dortu. Dáme do chladna ztuhnout.
Mezitím uděláme marcipán, cukr s mlékem prosejeme na vál, přidáme vodu, olej, med, tresť a vypracujeme hladkou tuhou hmotu. Vodu nepřidáváme, ale ruce si máčíme ve vodě asi tak 3-4x.
Mezi dvěma mikroteny hmotu rozválíme na sílu asi 4 mm a potáhneme celý dort, uhladíme. Ze zbytku marcipánu barvíme a tvoříme ozdoby na dotvoření dortu. Na dort je přilepujeme pouze tak, že místo potřeme trochu vodou, ale ne moc.