Dort Chopper helma
Recepty, DortySuroviny
- 2 korpusy, kulatá dortová forma o průměru 25cm
- suroviny na 1 korpus:
- 5 vajec
- 150 g cukr písek (krystal, krupice)
- špetka soli
- 30 g holandského kakaa
- 120 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- krém na dort:
- 200 g zakysaná smetana (1 kelímek)
- 500 ml vody
- 10 lžic polohrubé mouky
- 500 g másla (používám Crème Bonjour)
- cukr moučka dle chuti
- 6 banánů (či jiné ovoce, vhodné i broskve, mandarinky...)
- pikantní marmeláda
- potahovací hmota:
- 500 g cukr moučka
- 250 g sušené mléko
- 1 lžička mandlové aroma
- 6-8 lžic vody
- 1 lžíce medu
- 0,5cm plátek sádla na maštění rukou
Postup Dort Chopper helma
Postup přípravy receptu
-
Na korpus ušleháme bílky se solí do tuha, přidáme cukr písek a důkladně šleháme, dokud sníh netvoří špičky. Poté všleháme olej a žloutky a zlehka vmícháme mouchu smíchanou s kakaem a práškem do pečiva.
Dortovou formu vyložíme na dně pečicím papírem a těsto do ní přemístíme, uhladíme. Korpus pečeme v předehřáté troubě na 150°C po dobu 40 minut, poté necháme chvíli odpočinout.
Po cca 5 minutách nožem uvolníme okraje, sundáme boční kruh, dort otočíme na mřížku vzhůru nohama, sundáme dno a opatrně sejmeme i pečicí papír. Necháme vychladnout.
Takto upečeme dva korpusy, které prořízneme po vychladnutí na polovinu. Na dort budeme potřebovat 3 patra, takže jeden plát nám zůstane (zbude nám i trochu krému, takže jím lze umlčet domácí brblaly, pro něž není dort určen).
Zatímco se pečou korpusy, smícháme v kastrůlku zakysanku s vodou, přimícháme mouku a svaříme na hustou kaši. Po vychladnutí prošleháme, všleháme máslo a cukr dle chuti.
Mažeme a skládáme korpusy: první korpus pomažeme lehce marmeládou, dáme vrstvu krému, položíme podélně proříznuté banány, přiklopíme dalším korpusem a na něj opět marmeláda, krém, banán, zakončíme korpusem. Dort dáme do lednice za cca půl hodiny ztuhnout, aby se lépe tvaroval a měkký krém neujížděl. Poté ostrým nožem seřízneme do požadovaného tvaru helmy a celý dort slabě pomažeme krémem. Přes noc necháme v lednici proležet a zpevnit.
Druhý den vypracujeme marcipánovou hmotu: Cukr a sušené mléko prosejeme a smícháme s medem, aroma a vodou a důkladně prohněteme. Po prvním promísení doporučuji umýt a osušit ruce, pomastit sádlem a hmotu důkladně prohníst. Poté obarvíme potravinovými barvami na požadovaný odstín, potáhneme základní potah a doděláme detaily.